• 12.11.22, 13:27

Töötud tõstsid raske aja tõttu pead

90 aastat tagasi, laupäeval 12. novembril, kogunes Rakvere linnavalitsuse koridori üle kolmekümne töötatöölise, kes palusid linnavalitsust tulla välja andma seletust valitseva olukorra ja tööväljavaadete kohta.
Rakvere linna teetöödest pilti ette ei juhtunud, aga ega need tõenäoliselt selle pildile jäänud teetöödest 1930. aasta paiku Viru rannikul väga palju ei erinenud.
  • Rakvere linna teetöödest pilti ette ei juhtunud, aga ega need tõenäoliselt selle pildile jäänud teetöödest 1930. aasta paiku Viru rannikul väga palju ei erinenud. Foto: Eesti maanteemuuseum
Ei, tegemist ei olnud mässuga, kuigi ajaleht Virulane pealkirjastas 15. novembril 1932 ilmunud artikli „Töötud ründavad linnavalitsust“. Tööpuudus oli lihtsalt suur ja inimesed tahtsid teada, mis toimub. Tööotsijaid võttis vastu linna koolivalitsuse asjaajaja ja ühendatud tööbörsi juhataja Karofeld.
„Töölistele selgitati, et linnal pole neile võimalik otsekohe tööd anda, kuna tööliste töölevõtmine sünnib tööbörsi kaudu. Tööbörs on aga töölesaatja asutus, aga mitte tööandja asutus, mispärast tööbörsi kaudu saab tööd alles siis, kui seda olemas. Muidugi saab tööbörs töölevõtmist toimetada seaduse piires, mille kohaselt tööle saadetakse ainult kategooriate järjekorras.
Töötatöölised selgitasid ka neid olukordi, mikspärast ei taheta minna kaugematele metsa- ja mullatöödele. Nimelt olevat ikka töötasud ja tingimused sedavõrt nigelad, et ei teeni omale ülespidamistki.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele