Kapo esitas Elmar Vaherile ja MTA tolliosakonna juhile kahtlustuse

Autorid: Kristjan Pruul, Martin Johannes Teder, Katariina Krjutškova • 21. märts 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Politsei peadirektor Elmar Vaher
Autor: Andras Kralla

Eesti maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhti Eerik Heldnat kahtlustatakse politseiametniku eripensioni saamise eesmärgil toimepandud kelmuses ning PPA peadirektorit Elmar Vaherit sellele kaasaaitamises.

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid täna hommikul neile kahele ka kahtlustuse. „Kuigi inimlikult on mõistetav soov vanaduspensionist oluliselt kõrgemat politseipensioni saada, on nn eripension mõeldud neile, kes on oma riigi heaks panustanud mahus, mis eripensionile kvalifitseerumise nõuded täidab,“ ütles riigiprokurör Maria Entsik.

"Kahetsusväärne, et peame selliseid etteheiteid tegema inimestele, kelle igapäevatöö on seista hea käitumise korrektsuse ja õiguspärasuse eest ning kes oma ametikohast tulenevalt teavad, milline tegevus võib olla käsitletav kuriteona,“ lisas ta.

Avalikustatud info järgi vormistati Eerik Heldna tema soovil ja Elmar Vaheri osalusel 2019. aasta aprillis näiliselt teenistusse Politsei- ja Piirivalveametis ning viidi samal päeval tähtajaliselt üle Kaitseväe struktuuriüksusesse, kus ta tegelikkuses töötas juba aasta aega.

Kahtlustuse kohaselt esitas Eerik Heldna 2022. aasta maikuus pensioniavalduse Sotsiaalkindlustusametile, millega taotles eluaegset väljateenitud aastate pensionit. Sotsiaalkindlustusamet rahuldas taotluse.

Pensioniavalduse aluseks olid dokumendid, mis kajastasid muu hulgas Eerik Heldnale näiliselt loodud politseiteenistuse staaži ligi kahe aasta vältel. Ilma selleta ei oleks Eerik Heldnal täitunud nõutav 25-aastane politseiametniku staaž ja tal ei oleks olnud õigust eluaegsele väljateenitud aastate pensionile.

Siseminister võttis Vaheri ametist maha: "Ju on prokuratuuril piisavalt alust."

Siseminister Lauri Läänemets.
Autor: Liis Treimann

Siseminister Lauri Läänemets peatas töösuhte prokuratuurilt kelmusele kaasaitamise kahtlustuse saanud politsei juhi Elmar Vaheriga.

"Kui kaitsepolitsei ja prokuratuur on jõudnud sellisele järelduse, ju siis seal on piisavalt põhjust ja alust," ütles Läänemets. “Politsei peadirektorile ühtegi süüdistust niisama esitama ei hakata – see ikka mõeldakse väga põhjalikult läbi."

Eesti maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhti Eerik Heldnat kahtlustatakse politseiametniku eripensioni saamise eesmärgil toimepandud kelmuses ning politsei- ja piirivalveameti peadirektorit Elmar Vaherit sellele kaasaaitamises.

“Väga kurb,” arvas Läänemets asjast üldiselt. Läänemets viidi enne kahtlustuse esitamist asjaga kurssi. Ta pole jõudnud veel Elmar Vaheriga rääkida. "Õhtupoole räägime”, sõnas ta.

Läänemets algatas pärast kahtlustuse avalikustamist teenistusliku järelevalve, et hinnata politseis viie aasta jooksul pensioniga seotud ja tööle võtmisega seotud juhtumeid. "Peatan teenistussuhte Vaheriga, teeme selle täna ära,” sõnas ta.

Läänemets sõnas, et kui politsei ise eksib, siis tal ei ole võimalik reeglite ja seaduste täitmist teistelt küsida. "Sel juhtumil on lõpuks oluline mõju inimeste seaduskuulekale käitumisele."

Vaheri kohusetäitjaks saab praegune politsei peadirektori asetäitja Egert Belitšev, kes niikuinii maikuust peadirektori tooli üle võtab. “Ta on juba paar kuud tegelenud sellega, et politsei juhtimine üle võtta,” sõnas Läänemets.

Vaheri kätte politsei juhtimine tõenäoliselt tagasi ei lähe. Prokuratuuri menetlused kestavad üldiselt kauem, kui on Vaheril oma ametiaja lõpuni aega.

Heldnal pikk politseikarjäär

Maksu- ja tolliametist öeldi, et Eerik Heldna ametiaeg maksu- ja tolliametis lõppeb 15. aprillil 2023. "Praegu viibib ta puhkusel, mis tähendab, et tema teenistussuhe on peatatud, tema ülesandeid täidab tolliformaalsuste valdkonna juht," ütles ameti kõneisik.

Heldna on töötanud Tallinna kriminaalpolitsei narkokuritegude talituses, Põhja prefektuuri kriminaalosakonnas ja keskkriminaalpolitseis. Kaheksa aastat juhtis Heldna kapo menetlusvaldkonda.

Politseiametniku eripension on 50% viimasest või viimase viie aasta parimast ametipalgast.

Tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib menetluse kestel muutuda. Menetlust viivad riigiprokuratuuri juhtimisel läbi kaitsepolitsei ametnikud.

Kahtlustuse saanud maksuameti tippjuht võitles juba varem määritud mainega

Maksuameti tolliosakonna juht Eerik Heldna leiab, et lahti lastud laim takistab tema ametialast eneseteostust.
Autor: Mihkel Maripuu/Eesti Meedia/Scanpix

Seoses maksuameti tolliosakonna juhile ja endisele kõrgele kaitsepolitsei ametnikule Eerik Heldnale kahtlustuse esitamisega avaldame alljärgnevalt eelmisel aastal Äripäevas ilmunud Katariina Krjutškova artikli Eerik Heldna mineviku kohta.

Suvi 2020. Kogunetakse toonase rahandusministri Martin Helme kabinetti. Õhus hõõgub kahtlus, et äsja maksuameti tolliosakonna juhiks saanud endine kaitsepolitseinik Eerik Heldna ei sobi uuele ametikohale.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!