Tähtsatel riigitegelastel tõusevad täna palgad

Autor: Viivika Rõuk • 1. aprill 2023
Jaga lugu
Lauri Läänemets, Kaja Kallas ja Lauri Hussar.
Autor: Liis Treimann

Eesti kõrgematel riigiteenijatel on täna iga-aastane palgatõusupäev, tähtsaimatel ametikohadel tõusevad tasud veidi üle 1000 euro.

Kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seadusest tulenevalt indekseeritakse kõrgemate riigiteenijate kõrgeim palgamäär iga aasta 1. aprilliks kõrgeima palgamäära indeksiga, mida arvutab rahandusministeerium, kirjutab Äripäev.

Pane tähele: kuidas palgatõusu arvutatakse ja kui suur see tänavu on

Kõrgeima palgamäära indeksi arvutab rahandusministeerium igal aastal 15. märtsiks välja nii, et indeksi väärtus sõltub 20 protsenti tarbijahinnaindeksi aastasest kasvust ja 80 protsenti sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastasest kasvust. Selleks korrutatakse tarbijahinnaindeksi kasv 0,2ga ja pensionikindlustuse laekumise kasv 0,8ga ning korrutised liidetakse.

Saadud indeksit väljendatakse täpsusega kolm kohta peale koma. Tänavune indeksi väärtus on ministeeriumi arvutuste järgi 1,139.

Selle numbriga korrutatakse läbi kõrgemate riigiteenijate indekseeritud kõrgeim palgamäär ehk palganumber, mida neli kõrgeimat riigiteenistujat on alates 1. aprillist 2022. saanud.

Värskelt arvutatud indeksi järgi kasvab kõige tähtsamate riigitegelaste ehk president Alar Karise, riigikogu esimehe (praegu Jüri Ratas), peaministri Kaja Kallase ja riigikohtu esimehe Villu Kõve palk seniselt 7303,06 eurolt 8318,19 eurole.

Tähtsuselt järgmised ametid on riigikogu aseesimees, riigikontrolör, õiguskantsler, riigikohtu liige, riigi peaprokurör, minister, riigisekretär, riigikogu komisjoni esimeees ja fraktsiooni esimees. Nende ametikohtade täitjate palga koefitsient on 0,85 ja nendel ametitel töötavad inimesed saavad tänasest palka 7070,46 eurot, palgatõus on 862,86 eurot.

Eraldi arvestatakse välja kantslerite palk, mis on seaduse järgi 90 protsenti ministrile makstavast ametipalgast. Seega hakkavad ministeeriumite kantslerid 1. aprillist kuupalgana saama 6363,41 eurot.

Järgnevad riigikogu komisjoni aseesimehed ja fraktsiooni aseesimehed ning ringkonnakohtu kohtunikud. Nende tasu koefitsient on 0,75 ning nende palk on nüüd 6238,64 eurot, palgatõusuks teeb see 761,34 eurot.

Järgmisena on tähtsuse rivis kõik riigikogu liikmed ning maa- ja halduskohtu kohtunikud, kelle tasu koefitsient on 0,65 ja palk seega nüüd 5406,82 eurot, mis tähendab palgatõusu 659,83 euro võrra.

Riikliku lepitaja, soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku palga koefitsient on 0,55 ja 1. aprillist on nende kõigi palk 4575,00 eurot, palgatõus 558,32 eurot.

Eesti Panga nõukogu esimees saab 1. aprillist palka 2911,37 eurot (koefitsient 0,35) ja nõukogu liige 2079,55 eurot (koefitsient 0,25).

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!