Ettevõtja Kallase liigkasu võtmise süüdistusest: me pole veel kasumissegi jõudnud

Autorid: Kristjan Pruul, Kristjan Kurg • 4. aprill 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kunda Nordic Tsemendi juht.
Autor: Sten Semjonov

Nii peaminister Kaja Kallas kui keskpangad meil ja mujal kardavad, et palgasurve asemel õhutab hinnatõusu ettevõtjate usin kasumivõtt. Ettevõtjate sõnul on olukord liigkasu võtmisest kaugel - mõni pole kasumissegi jõudnud.

“Mind ärritab see nii peaministri kui tavakodanikuna. Kui elektri- või energiahinnad tõusid, siis olid kõik varmad hindu tõstma, viidates sellele tõusule. Aga nüüd, kus gaasi- ja elektrihind on tagasi sõjaeelsel tasemel, ootaks ma nendelt ettevõtetelt ka seda, et hinnad hakkaksid sama põhjendusega ja sama kiirelt ka langema. Aga miskipärast seda mitte kuidagi ei juhtu," rääkis Kallas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Tesemenditootja Kunda Nordic Tsemendi juhi Meelis Einsteini sõnul on sisuliselt õige, et poliitik selliseid märkuseid teeb, aga maailm ei ole nii mustvalge.

Püütakse vanu kahjumeid katta

"Hinna taga ei ole ainult energia üksi. Sel oli hästi suur osa muidugi, aga kõik muud asjad, näiteks palgad, on ka. See ei ole nii lihtne, et elektrienergia läks kaks või kolm korda üles ja nüüd tuli alla tagasi, et tuleme siis hindadega ka alla tagasi," rääkis Einstein.

Grossi kaupluseketi omaniku Oleg Grossi sõnul ei maksa kohe mõelda, et kui elektri hind tuleb alla, siis ettevõtjad võtavad selle arvelt kasumit. Ta viitas, et eelmisel aastal võtsid ettevõtja ka kahjumeid sisse, kuna hindu ei saanud nii kiiresti tõsta, et säilitada kasumit.

Praegu üritavad ettevõtted Grossi sõnul hinnalangetusi võimalikult kaua edasi lükata, et eelmisel aastal võetud kahjumeid katta. "On ju täiesti loomulik, et kui sa hinna kohe ja kiiresti tagurpidi lased, tekib oht, et ettevõtted võivad üldse lõpetada tegevuse," hoiatas Gross.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!