Vihula paisjärve hakatakse likvideerima

Autorid: Aivar Hundimägi, Rando Pajula • 5. aprill 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Varsti enam sellist pilti Lääne-Virumaal looduses ei näe, sest kui riigil õnnestub Vihula III paisjärve paisu kinnitistu lähikuudel võõrandada, siis paisjärve likvideerimisega hakatakse tegelema 2025. aastal.
Autor: Rando Pajula

Vihula III paisjärve paisu kinnistu omanikfirma Ojavool on teinud keskkonnaministeeriumile ettepaneku paisu kinnistu võõrandada, et vältida keskkonnaameti nõutud paisjärve likvideerimisega seotud kulusid.

Järve likvideerimiseks vajalike tegevustega alustatakse kõige varem 2025. aastal.

Ojavoolu omanik Jaan Kruus ütles, et kuna tal ei õnnestunud vee erikasutusluba saada ning keskkonnaamet nõuab paisu likvideerimist, siis tegi ta riigile ettepaneku kinnistu võõrandada. “Kui ma ise peaksin hakkama paisjärve likvideerima, siis kaasneks sellega mulle suured kulud,” lausus Kruus, kes on pärast aastaid kestnud võitlust paisjärve säilimise eest nüüdseks pidanud alla andma.

“Eelmisel aastal tegin ettepaneku Haljala vallale see kinnistu endale võtta, kuid vald ei olnud nõus. Nad ei taha riskida ja ei tea täpselt, mis kohustused selle järvega ning paisu likvideerimisega endale kaasa saavad,” rääkis Kruus.

“Minu jaoks on kogu see likvideerimise protsess arusaamatu. Ühe Euroopa direktiivi pärast peame järve likvideerima ja sellest saadav kasu on minimaalne ning tulu hüpoteetiline,” ütles Kruus.

Haljala vallavalitsuselt ei õnnestunud toimetusel Vihula paisjärve teemal kommentaari saada.

Kuna paisjärve ääres oleva ühe kinnistu omanik oli vastu Ojavoolu taotletud vee erikasutusloa andmisele, siis pidigi ettevõte asuma paisu likvideerima. Keskkonnaamet on alustanud ka sellega seoses menetlust. Intervjuud keskkonnamaetiga saab lugeda artikli lõpust.

Vihula paisjärve pais kuulub Jaan Kruusi ettevõttele. Aastaid kestnud võitus paisjärve säilimse eest ei andnud loodetud tulemust ja nüüd peab ta mõistlikuks kinnistu riigile võõrandada.
Autor: Ain Liiva/Virumaa Teataja/Scanpix

Ministeerium: paisjärve likvideerimine on vajalik

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!