Kuidas tähistavad pühi nimekad läänevirulased?

Autor: Rahel Lepp • 20. juuni 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Gunnar Kotiesen koos noorima pojaga, kellest on tänavuse võidupüha eel saanud suur Alo Matiiseni laulude fänn.
Autor: Erakogu

Läheneva jaaniõhtu traditsioonidest ja naljakatest seikadest minevikust jagasid Gunnar Kotiesen, Margo Klaasmägi, Roman Kusma, Marko Pomerants, Valdo Helmelaid ja Indrek Kesküla.

Gunnar Kotiesen käis vene piirivalvureid kiusamas

Karmeli koguduse pastor Gunnar Kotiesenil oli varases nooruses isevärki jaaniõhtu traditsioon. „Läksime koguduserahvaga alati Kunda lähedale ühe liikme kodus,“ meenutas Kotiesen olenguid, kust võttis osa tavaliselt 70-100 inimest. Tollal ju kogudused kirikust väljaspool ametlikult midagi tähistada ja koguneda ei tohtinud, seega olid surnuaiapühad ja jaanid need, mida usinalt ära kasutati.

„Kunda rannas olid vene piirivalvurid ja minu mäletamist mööda õhtul peale kella kümmet enam ujuma minna ei tohtinud,“ meenutas Kotiesen. Kui kell sai kümme, hakkas planeeritud etendus pihta. „Sõitsime randa, meie, varateismelised, jooksime padinal vette, mille peale ilmusid karjudes välja piirivalvurid. Aga ühel meie täiskasvanul oli ette näidata nooremleitnandi auastme tunnistus, mille peale noorsõdurid ära ehmusid,“ naeris Kotiesen. Kuna sõdurid valvasid piiril rotatsiooni korras, sai sama nalja korrata igal aastal. „Mina olin teismeeas paras dissident ja mulle oli see hirmus põnev,“ meenutas mees 80ndate keskpaiga jaanipäevameelelahutust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!