Parimad metsaomanikud majandavad oma vara kirega

Autor: Rahel Lepp • 19. juuli 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Jaan Lugenbergi majapidamist iseloomustavad kaks märksõna - ilu ja funktsionaalsus. "Kaasikusümfoonia" kuulamiseks treitud pingi sees asub väike õllesahver.
Autor: Rahel Lepp

„Olen põdenud läbi neli infarkti ja ühe ajuinsuldi ja olen kindel, et kui mul poleks oma metsa, ei oleks enam ka mind,“ sõnas Sämi külas elav 74-aastane Jüri Kruus, kes kandideerib parima metsamajandaja tiitlile.

Kodumaja kõrval olev vana kuusk päästis kord kodu pikselöögist, samuti annab oma mets mehele elurõõmu ja hingerahu. „Mets annab mulle kõik – marjad, seened, mesilaste toidu, kütte,“ rääkis Kruus hindamiskomisjonile, kes mehe ja tema metsaga tutvumas käis.

Eluaegne kehalise kasvatuse ja peotantsu õpetaja Kruus sai metsaomanikuks 1991. aastal, kui miljoni krooni eest 24 hektarit metsa ostis. „Möödunud aastal sain hüpoteegist priiks,“ kuulutas mees. Aktiivselt on Kruus metsa majandamisega tegelenud alates 2006. aastast. Hea füüsiline vorm kulub suhteliselt suure lahmaka majandajale marjaks ära, sest silma hoiab oma varal peal mees ise ja kõik tööd, millest suurema osa moodustavad trimmerdamine ja istutamine, teeb samuti ise ära.

Talvel teeb vitaalne mees metsaringe suuskadel. „10-15 kilomeetrit suusatada pole mingi probleem, ainult et seda tuleb teha klassikastiili, uisustiil tapab põlved,“ jagas härra ringkäigul hindamiskomisjonile lahkesti teadmisi ka teiselt südamelähedaselt elualalt. Samuti käib ta metsas lihtsalt jalutamas, nii üksi kui koos oma prouaga ning viib sinna sageli oma lapselapsi. „Istume maha, räägin neile metsast, lootuses, et nemad seda sama palju hindama ja armastama hakkavad ja tulevikus siin edasi majandavad,“ sõnas Kruus.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!