Rakvere lihakombinaadi müügitehingu lõppmäng tõi uued küsimused

Autor: Kristjan Kurg • 26. juuli 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
"See on nagu suure laeva pööramine,” iseloomustas HKScani Balti ärid üle võtva Maag Grupi omanik ja nõukogu esimees Roland Lepp seda, mis nüüd ees ootab.
Autor: Raul Mee

Lihatööstuse suurtehing sai justkui lahenduse: Maag Grupil lubati osta HKScan, kui ta enda praegusest lihaärist osa ära müüb. Samas on paljugi veel lahtiseks jäänud ning selline lõppmäng tekitab küsimusi ja eriarvamusi teistegi turuosaliste seas.

Sai halbade variantide seast valitud parim, ütles Maag Grupi omanik ja nõukogu esimees Roland Lepp.

Sel nädalal sai selgeks, et Maag Grupp võib lihatööstuse suurtehingu lukku lüüa ja HKScani üle võtta. Konkurentsiamet riputas aga tehingu külge suure tingimuse: Maag peab enda senised lihatootmise üksused ära müüma: võõrandada tuleb nii Rannamõisa kaubamärgi all turustatavad kanalihatooted kui ka Rannarootsi Lihatööstus, ütles Äripäevale konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee.

Teiste turuosaliste arvamused sellise lahenduse osas lähevad lahku.

“Kõrvalt vaadates mulle tundub, et neile natuke tehakse liiga, et neid sunnitakse müüma,” arvas Grossi kaupluseketi ja toidutööstuse omanik Oleg Gross. Ta märkis, et kuigi näib, et konkurentsiamet kartis turumonopoli tekkimist, siis temal seda hirmu poleks olnud.

Samas Nõo Lihatööstuse juhi Ragnar Loova hinnangul on koondumise juures käsitlemata jäetud horisontaalse valitseva mõju tekkimine hoolimata Rannarootsi ja Rannamõisa müümisest. Ta viitas, et kuna Maagi alla kuulub ka Tere ja Farmi, saab Maag juba üldiselt Eesti toidutööstusest suure turuosa.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!