Metsik konkurss ja must tulevik. Paljude noorte jaoks kaob võimalus ametit õppida

Autorid: Olesja Lagašina, Aivar Hundimägi • 22. august 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Õppekeel piirab eriala valikut ja määrab positsiooni tööturul. Mis ja kui kiiresti juhtub, kui õppekeele valikut ei jää, võib praegu vaid oletada.
Autor: Julia-Maria Linna

Kutsekoolid on pikkadeks aastateks jäänud pelgupaigaks neile vene koolide lõpetajatele, kes pole suutnud eesti keeles õppida, kuid on tahtnud eriala omandada. Varsti pole neil enam seda võimalust.

Veel praegu käib venekeelsetele erialadele tormijooks ja konkurss kohtadele on suurem kui ülikoolidesse.

Rakvere ametikool on aga viimastel aastatel kogenud, et nende juurde tuleb õppima üha rohkem noori Ida-Virumaalt ja Harjumaalt. Rakveres on õppetöö eesti keeles, kuid kool on pakkunud muukeelsetele õppuritele eesti keele õppimisel tuge.

Augusti alguse seisuga oli Ida-Virumaa kutsehariduskeskusesse sisseastumisavaldusi (2547) laekunud kaks korda rohkem kui eraldatud kohti. Esitatud avalduste hulga plaan ületati juba juulis ning nõudlus venekeelse hariduse järele ületab nõudlust eestikeelsete erialade järele.

„See on praegune reaalsus,“ nendib direktori kohusetäitja Mati Lukas. „Vaid 20% Ida-Virumaa elanikest on eesti emakeelega, meie praegune õppekeel kutsehariduskeskuses peegeldab proportsionaalselt piirkonna keelepilti.“

Siiani on Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse eestikeelsed õpilased moodustanud 3–5% õppurite üldarvust. Seal ei ole palju erialasid, kus koolitus toimub ainult eesti keeles. Ühena vähestest on selline näiteks juuksuri eriala, kuhu laekus tänavu 18 kohale 29 avaldust. Lisaks õpetatakse ainult eesti keeles restoranitoitlustust ja puitehitust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!