Kirikhärra, kohv ja peened napsid

Autor: Andres Pulver • 8. november 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kohvi sai sellest majast juba Otto Wilhelm Masingu eluajal, tänases mõistes kohvikuks muutus aga praegune Maiasmokk 1864. aastal, mil seal hakkas ära ajama Georg Stude.
Autor: Kohvik Maiasmokk

Kui suvel tähistati Viru-Nigulas seal aastaid pastorina tegutsenud Otto Wilhelm Masingu 260. sünniaastapäeva mitmete üritustega, siis jõuti ajast pisut ette, sest tegelikult möödub suurmehe sünnist 260 aastat täna.

Otto Wilhelm Masing sündis 8. novembril 1763 Lohusuus, kus tema isa Kristian Masick köstri ametit pidas. Isa poolt oli Otto eestlane, tema ema oli aga aadlisoost sakslanna Anna Ludovica von Hildebrandt.

Masingu elust on kirjutatud päris palju ning pikemalt sellel peatuma ei hakka. Kirikuõpetaja karjääri alustas mees pärast Halle ülikoolis õppimist 1788. aastal Lüganusel. Viru-Nigulas oli ta ametis aastatel 1795-1815 ning viimased 17 eluaastat pidas mees Äksi pastori ametit. Alates 1821. aastast oli ta ka Tartu praost.

Otto Wilhelm Masing on aga jätnud meile märksa rohkem kui vaid õ-tähe, millega teda ennekõike seostatakse.

Pastorihärra oli erudeeritud, laia silmaringiga ning oskas seitset keelt. Sestap tõlkis ta päris palju mujal maailmas ilmunud artikleid või mugandas neid siinsetes ajalehtedes ehk Marahva Näddala-Lehes ja Pühhapäeva vahhe lugemistes avaldamiseks.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!