Keelemehest kirikuõpetaja tõlkis piibli eesti keelde

Autor: Andres Pulver • 16. november 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Harald Wilhelm Põld.
Autor: geni.com

Veidi enne oma surma ütles Harald Põld, et tahaks veel kaks aastat elada, et oma elutöö, uue piiblitõlke tegemine, lõpule viia. Paraku seda aega talle ei antud.

Harald Wilhelm Põld sündis 16. novembril 1874 Pikaristil. Algkooli lõpetas ta Jõhvis, gümnaasiumihariduse omandas Narvas. 1896-1903 õppis Harald Põld Trtu ülikooli usuteaduskonnas.

Ta ise on meenutanud: „Ülikoolis usuteadust õppides tärkas mul tahe olla valmis minema ka läkitusväljale, kui kutse tuleks. Sellest mõttest aga tõmbas kriipsu läbi raske haigus, mis mind tabas mu ülikooli 3. õppeaasta lõpul ja mu õppimise peaaegu seisma pani kaheks aastaks...

Et haiguse ajal südame kiirendatud löökide pärast ei lubatud üle tunni ühe joonega midagi lugeda, siis valisin lugemise aineks eesti keele grammatikad, mille ainet pärast mõttes kordasin. Nõnda õppisin eesti keelt tundma, nii et ise pärast keeleõpetuse raamatuid sain kirjutada ja selles suhtes hästi ettevalmistatud olen eesti piiblitõlketöö toimetamisele, mille Jumal pärastises elus mu kätte juhtis.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!