Mõni pastor oli rahva poolt väga armastatud

Autor: Andres Pulver • 25. september 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Rudolf Adam Winkler oli tihedalt seotud ka Rakverega.
Autor: EELK

Kui Jüri koguduse pastor Rudolf Adam Winkler 1901. aasta novembris kogudusega jumalaga jättis, ütles ta: „Oma kohta ei tea ma teilt muud soovida: kui kuulete, et ma surnud olen, siis tulgu üks jürilane ja visaku mulle kolm peotäit mulda hauda, aga muld olgu Jüri pinnalt.“

Veidi vähem kui 16 aastat hiljem nii ka sündis. Kiriku vöörmünder viskas 11. juulil 1917 armastatud pastori matustel tema hauda kolm peotäit mulda nende inimeste poolt, keda lugupeetud õpetaja oli ristinud, leeritanud ja matnud.

Rudolf Adam Winkler sündis 25. septembril 1855 Tallinnas. Ta õppis Tallinna Toomkoolis ja Tartu ülikooli usuteaduskonnas. Oli prooviaastal Karuse ja Nissi Maarja koguduses, ordineeriti 4. juulil 1882 Tallinna Toomkirikus õpetajaks.

Aastatel 1882–1885 oli ta Rakvere Kolmainu koguduses adjunktõpetajaks, Jüri koguduse õpetaja oli Winkler aastatel 1885–1901. Seejärel sai ta Tallinna Toomkoguduse õpetajaks ja aastal 1910 Ida-Harju praostkonna praostiks. Aastatel 1915–1917 oli Winkler venelaste poolt Irkutskisse välja saadetud.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!