Kuulsa suguvõsa kõige kangem mees

Autor: Andres Pulver • 4. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Lääne-Virumaa ilmselt kuulsaim kirikuõpetajate suguvõsa on Pauckerid, kes olid õpetajateks Simunas 1785-1918, aga paar Pauckerit ka Rakveres. Tuntuim neist on ilmselt Hugo Richard Paucker, Simuna kirikuõpetaja aastatel 1834-1872 ja Virumaa praost 1850-1872. Täna möödub tema sünnist 215 aastat.

Hugo Richard Paucker elu lõpuaastatel.
Autor: Eesti Ajaloomuuseum

Simunas mees sündis ja seal ka suri. Koos kaasa Leontine Charlottega kasvavati üles 12 last, kusjuures poeg Eduard Peter oli isa järeltulija Simuna pastorina, tütar Anna aga abiellus sugulase, Rakvere kirikhärra Georg Michael Pauckeriga. Kui Anna 32aastaselt suri, abiellus Rakvere Pauckeriga tema tosin aastat noorem õde Amalie.

Kõige lihtsam on aga lasta kõneleda Hugo Richard Pauckeril endal, nii, nagu ta on oma mälestusi omal ajal kirja pannud.

„4. aprillil 1807 sündisin ma siinsamas, Hugo Richard Paucker, sain kasvatuse ja esialgse õpetuse isamajas, viimasel aastal, pärast oma isa surma, õndsa venna käe all.

Märtsist 1820-1824 käisin ma Tallinna Rüütli- ja Toomkoolis, seejärel kuni 1827. aastani sealses gümnaasiumis. 1827-30 õppisin ma teoloogiat Tartus, võtsin siis koduõpetaja koha Marienhofis, Tartu Maarja kihelkonnas, kus sain ka 1833. a jaanuaris Eestimaa Provintsiaalkonsistooriumilt veniam legendi.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!