Politsei teeneteristi kavaler Kristi Rist teeb oma tööd südamega

Autor: Rahel Lepp • 25. november 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kristi Rist on õnnelik, et teeb tööd, mis talle meeldib, ja et tal on õnn teha seda oma kodukohas.
Autor: Kristel Karjane

Möödunud nädalal politsei teeneteristi vastu võtnud Rakvere politseijaoskonna piirkonnagrupi juht Kristi Rist (42) mängis juba lapsena sugulastega pätti ja miilitsat ning vorpis võltspasse. 20 vormis veedetud aasta jooksul on talle kõige enam rõõmu valmistanud pisikesed asjad.

„Kui olen mõne paha peale sattunud lapsega pikemalt tegelenud ja näen ema lihtsat tänu,“ tõi Kristi näite. „Või kui näen, et lähisuhtevägivalla all kannatanud naine ja lapsed on saanud meie osaluse abiga mürgisest keskkonnast välja murda ja lastel on jälle turvaline,“ kirjeldas hinnatud politseinik.

„Julgen öelda, et pool piirkonnapolitseiniku tööst ongi sotsiaaltöö,“ märkis Kristi, viidates kaks aastat tagasi rakendatud uuendusele, kui noorsoopolitseiniku ülesanded anti piirkonnapolitseinike kanda. Lapse suitsetamise või narkootikumide tarvitamise eest lihtsalt vanemale rahatrahvi määramine on ajalukku vajunud ja paha peale sattunud laps üritatakse õigele teele suunata „mittekaristuslike vahenditega“. See aga tähendab, et piirkonnapolitseinik tegeleb selle lapse ja tema perega pikemalt, mõnikord lausa pool aastat.

Kristi nädal tagasi teeneteristi vastu võtmas.
Autor: Erakogu

„Laps peab saama aru, et tema ise vastutab,“ põhjendas Kristi. Otse teolt, näiteks poevarguselt tabatuna saadetakse väike pikanäpumees vabandama. Kui suitsu kimuv laps on juba sõltuvuses, suunatakse ta suitsuvabasse kabinetti, narkootikumidega kimpus olevad alaealised vajavad ja saavad pikemalt tuge ja kontrolli ning on politsei vaateväljas kuus kuud. „Kui ta selle poole aasta jooksul suudab puhtaks jääda, on meie töö eesmärk täidetud,“ sõnas Kristi.

Läbi Peda Paikusele

Enda lapsepõlve ja kooliaega meenutades hakkas teeneteristiga pärjatud politseinik muigama. „Olin oma vanematele ja õpetajatele paras peavalu,“ nentis Kadrinas kasvanud Kristi. „Kui koolis oli sekeldusi, tuli minu nimi samuti lauale,“ tunnistas ta.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!