Globaalne briifing: lõppeva nädala suured teemad, mida pead teadma

Autor: Indrek Lepik • 8. detsember 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Abu Dhabi šeik Mohamed bin Zayed (paremal) võttis Venemaa presidendi Vladimir Putini küll suursuguselt vastu, ent sisuliselt on naftatootjate seas tüli omajagu.
Autor: Reuters/Scanpix

Iga naftatootja rebib tekki enda poole. Lisaks: Iisrael jahib Hamasi juhti, Ukraina raha takerdub poliitvõitlusse ja Ladina-Ameerika diktaator ähvardab naabrist tüki lõigata.

Lääs ja Ida on mugavad sildid, mida kleepida “meie” ja “nende” külge. Aga kui Lääs kollektiivina tõepoolest eksisteerib, siis näitas ka lõppev nädal, et autoritaarne maailm pole kaugeltki ühtne idamaine “nemad” – rääkigu me siis Venemaast, Hiinast või Iraanist. Küll on selge, et Lääne taganemisest tekkinud vaakumi mingid poliitilised jõud täidavad, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Indrek Lepik nädala oluliste välissündmuste ülevaates.

Putini suursugune Lähis-Ida turnee. Vene riigipea oli sel nädalal tavapäratus rollis, sest lahkus suure kodumaa turvaliste müüride tagant. Nädala alguses oli ta Saudi Araabias, et kooskõlastada kõrbekuningriigiga naftatootmise kvoote. Päev hiljem võeti ta aga erakordselt suursuguselt vastu Abu Dhabis, kus teda võõrustas Ühendemiraatide president Muhammad bin Zayed. Olgugi et Putini kohtumised pidid demonstreerima naftamüüjate ühtsust, on kartellis suured lahkhelid. Ja mida õhemaks jääb venelaste rahakott, seda enam vilistavad nad saudide plaanile tootmist vähendada.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!