Maakonna edukaim põllumees: nii head aastat enam ei kordu

Autor: Aivar Hundimägi • 13. detsember 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Vao Agro juht Kalle Margus ütles, et põllumehe töö on hakanud sarnanema börsikaupleja ametiga.
Autor: Andras Kralla

Selliseid aastaid nagu oli 2022 enam põllumajanduses ei kordu, turud on kohanenud maailmas toimuvaga, ning neid on väga raske “ehmatada”, ütles Lääne-Virumaa edukaima põllumajandusettevõtte juht Kalle Margus.

„2022 oli erakordne, sest nii taimekasvatus kui ka loomakasvatus sai müüa toodangut väga kõrgete hindadega, samas kui sisendid selle tootmiseks olid ostetud või fikseeritud 2021. aastal odavalt. 2023 juhtus vastupidi, sisendid olid kallid aga toodang tuli müüa odavamalt,“ rääkis ta.

Äripäeva ja teemaveebi Põllumajandus koostatud Põllumajandustootjate TOPis on sel aastal 22 Lääne-Virumaa ettevõtet. Nendest kõrgemal ehk edetabelis 8. kohal on Vao Agro. Mullu oli ettevõte edetabelis 72. kohal. Kalle Marguse juhitav teine põllumajandusfirma Diner oli edetabelis 19. kohal. Diner tegeleb piimatootmisega.

Ka edetabelis 16. kohal asuva Muuga PM omanik Margo Klaasmägi ütles, et eelmine aasta oli erakorraliselt hea. „Mõistliku hinnaga sai sisendeid osta ja ka toodangut müüa. Käesolev aasta on olnud risti vastupidine, sisendid on kallid ja lõpptoote hind madal,“ lausus ta.

„Tulevikutehingute vilja hinnad ei ole rõõmustavad. Piimatootmise osas loodame, et õnnestub kasumit teenida. Viljaäris on suurimaks aktsionäriks ilm, mis määrab ära tulemuse. Sel aastal on ilm töötanud meile risti vastu,“ rääkis Klaasmägi.

Avaldame alljärgnevalt Põllumajandustootjate TOPi jõudnud 22 Lääne-Virumaa ettevõtte viimase kahe aasta äritulemused, keskmise palga ja töötajate arvu muutuse. Kokku on edetabelis 142 põllumajandusfirmat. Kogu edetabeliga saab tutvuda teemaveebis Põllumajandus. TOPi võitis Järvamaa ettevõte Väätsa Agro.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!