Rakveres toimub loeng Vabadussõja ühest traagilisemast sündmusest

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 16. jaanuar 2024
Jaga lugu
Ettekande teeb Virumaa muuseumide vanemteadur Uno Trumm.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Laupäeval, 20. jaanuaril kell 11 saab kuulata loengut ühest traagilisemast sündmusest Eesti Vabadussõja ajal Rakveres.

Virumaa muuseumide vanemteadur Uno Trumm peab ettekande teemal “Palermo massimõrv 1918-1919: Virumaa erakorralise kontrrevolutsiooni vastu võitlemise komisjoni kuritööd”. Loeng toimub Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis.

Eesti Vabadussõja alguses, 1918.-1919. aasta vahetusel, langes Rakvere kolmeks nädalaks enamlaste (kommunistide) võimu alla. Virumaa tööliste nõukogu täitevkomitee korraldusel ja Viru maakonna erakorralise kontrrevolutsiooniga võitlemise komisjoni eestvõttel algas linnas punase terrori läbiviimine: vahistati vähemalt 291 inimest, kellest ühtekokku 82 lasti Palermo metsa ääres maha 30. detsembril 1918 ning 6. ja 10. jaanuaril 1919.

Ajakirjanikud Eerik Toome ja Arved Palgi kogusid 1920.-1930. aastatel rakverelaste mälestusi toonastest sündmustest ja avaldasid nende põhjal mitmeid artikleid hukkamistest.

Enamlased viisid Rakverest põgenemisel endaga kaasa dokumentatsiooni toonaste sündmuste kohta, sh arveraamatud, vangide ja hukatute nimekirjad, vangide toimikud läbiotsimis- ja ülekuulamisprotokollidega jmt. Nõukogude ajal toodi need arhiivid Eestisse ja on tänapäeval uurijatele kättesaadavad. Nende dokumentide ja varem kogutud mälestuste abil on võimalik saada üsna detailne ülevaade sündmuste toimemehhanismidest. Nii on selgunud pärast ühishaudade lahti kaevamist tundmatuks jäänud tapetute isikud ning punase terrori teostajate: öördajate, erakorralise komisjoni kaastööliste, “kohtunike” ja mahalaskjate nimed.

SA Virumaa Muuseumid vanemteaduri Uno Trummi sõnul oli Palermo massimõrv esimene hästi dokumenteeritud kommunistide kuritöö, millest Eesti Vabariigi välissaadikute kaudu anti teada kogu tsiviliseeritud maailmale. Tuntud Prantsuse ajakiri L’Illustration avaldas fotod Palermo metsa ühishaudadest välja kaevatud surnukehadest juba 1919. aasta märtsinumbris.

Sissepääs loengule on sooduspiletiga 4 eurot. Loengut toetab kultuurkapital.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!