Kogemus: kuidas ma ootamatult sülle kukkunud ämmaemandatööga hakkama sain

Autor: Rahel Lepp • 11. veebruar 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Pildil paremal sünnituse vastu võtnud loo autor Rahel, keskel ema Nadja, süles köögis ilmavalgust näinud poeg, vasakul vanem õde Milana.
Autor: Erakogu

Kui naabrinaise beebil läheb ilmaletulekuga kiireks ja haiglasse enam ei jõua, tuleb endal käised käärida ja beebi vastu võtta. Just sellisesse filmitaolisse sündmusse ma naabrinaise köögis sattusin.

Tänapäeva tehnika juures saab naine lapse eeldatava sünnikuupäeva teada juba varakult, nii et enamikel on määratud ajaks vaim valmis ja haiglakott pakitud. Kui aga beebil kiire hakkab, tuleb tal aidata kodus võimalikult turvaliselt ilmale tulla. Planeerimata kodusünnitusi (või autosünnitusi!) tuleb Lääne-Virumaal ette harva – üks-kaks aastas.

Rakvere haigla vanemämmaemand Lemme Luik kinnitas, et üleliia muretseda pole vaja. “Ootamatult ja kiiresti sündiva beebi puhul kulgeb sünnitus tavaliselt kõrvalekalleteta. Kui sünnitustegevuses on mingi probleem, siis tavaliselt läheb lapse sünnini veel nii kaua aega, et abi jõuab kohale,” rääkis pikaaegse kogemusega ämmaemand.

Siit minu esimene tähelepanek: sellises kriisiolukorras usalda sünnitava naise sisetunnet. Kui ta teatab, et tal on pressi tunne, siis järelikult nii ongi - sünnitus on lõpukorral ja oleks kuritegelik hakata teda auto peale vinnama. Siis tuleb abistajal aju teisele režiimile lülitada, unustada hirm ja peataolek ning anda endast kõik. Käiku läksid enda kogemused, teoreetilised teadmised ja intuitsioon. Kas see viimane ka meessoost abistajal olemas on, ma muidugi ei tea. Ilmselt oleks temal iseäranis kasulik siit artiklist saadud nõuanded meelde jätta.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!