Üllar Saaremäe jõudis 13 aastaga märgilise saavutuseni

Autor: Andres Pulver • 15. aprill 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Üllar Saaremäe ja tema järgi pronksi valatud kaduvikumees Rakvere teatri trepil. Saaremäe oli teatri kunstiline juht aastatel 1996-2017, praegu on aga vabakutseline.
Autor: Andres Pulver

Üllar Saaremäe on saanud veidi üle aasta poliitiku ametist prii olla ning mees naudib teatri tegemist täie rinnaga.

Veidi rohkem kui kuu aega tagasi ehk 7. märtsil sai Üllar Saaremäe jaoks punkti üks mõneti märgiline teekond, nimelt esietendus sel päeval Kuressaare teatris tema lavastatud Martin McDonaghi „Üksildane lääs“. Ning niis sai Saaremäest ainus eestlane, kes kogu McDonaghi Connemara-triloogia on lavastanud, ning seda veel õiges järjekorras. 13 aasta jooksul.

„Üksildane lääs“ oli esimene McDonaghi teos, mis 1999. aastal Rakvere teatris Jaanus Rohumaa poolt lavastatuna Eesti lavadele jõudis. Nüüd, 25 aastat hiljem, saab näha Connemara-triloogia viimast osa koguni kolmes versioonis – lisaks Kuressaare teatrile pakub seda vaatamiseks ka Rakvere KaRakTer ning Saaremäe sõnul tuleb tükk lavale ka Emajõe Suveteatris, kus kahte hullu venda mängivad Ott Sepp ja Märt Avandi.

Saaremäe arvas, et McDonaghi nii jõulise tagasituleku üheks põhjuseks on põlvkondade vahetus. Omal ajal lavastati Eestis McDonaghi näidendeid riburada pidi ning ühe erandiga on kõik tema näidendid Eesti lavadele toodud.

2017. aastal tuli Martin McDonagh suurde pilti filmirežissöörina ning tema „Kolm reklaamtahvlit linna serva“ korjas kuhjaga auhindu, muuhulgas ka kaks Oscarit, mille said Frances McDormand naispeosalisena ja Sam Rockwell meeskõrvalosatäitjana.

“Ma arvan, et uus põlvkond on selles valguses tema vanu tekste uuesti üle lugemas ja avastamas, kui päevakajalised need ikka veel tegelikult on,“ mõtiskles Saaremäe.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!