Linnakodaniku majamuuseumis räägitakse Rakvere arhitektuurist

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 30. aprill 2024
Jaga lugu
<em >Funktsionalistliku V-kujulise elamu Kreutzwaldi ja Näituse tänavate ristmikule kavandas insener Villem Muda 1939. aastal. Mart Kalm on täheldanud, et krohvitud puumaja oma silikaatkivist trepikojaga on samalaadne n-ö Tallinna tüüpi majaga. Villem Muda projekt 1939. aastast.</em>
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Laupäeval, 4. mail kell 13 on huvilised oodatud kuulama muinsuskaitse inspektori ja arhitektuuriajaloolase Madis Tuuderi loengut Rakvere linnapildist 1920.-1930. aastatel. Loeng toimub Rakvere linnakodaniku majamuuseumis.

Eesti Vabariigi ajal kerkisid Rakveres mitmed olulised maakonnalinna avalikud hooned, mis tänagi on linnapildis erilise tähtsusega. Turuhoone, Eesti Pank, saksa ja eesti gümnaasiumid, Pauluse kirik, haigla, ujula ja mitmed teised hooned on elanud üle nii okupatsiooniaja kui ka 1990. aastate uljuse.

Madis Tuuderi loengus saab kuulda, milliseid hooneid 1920.-1930. aastatel Rakverre ehitati. Seekord vaadeldakse ka elamuid ja äri- ning kortermaju, mida enamasti projekteerisid kohalikud insenerid ja tehnikud nagu Arnold Adoff, Ivan Bessonow, Villem Muda, Georg Gutman-Kotka jt.

Madis Tuuder töötab Narva linna muinsuskaitse vaneminspektorina. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias muinsuskaitset ja restaureerimist, magistrikraadi omandas samas kunsti ja kultuuri­antropoloogia erialal.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!