Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: Berliini lühinägeliku poliitika hind meile kõigile

Autor: Raivo Vare • 14. august 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Raivo Vare
Autor: Liis Treimann

Euroopas tuleb leppida majanduskasvu aeglustumise, kui mitte isegi ajutise peatumisega. Isegi uued maksud pole enam välistatud, kirjutab vaatleja Raivo Vare Äripäevas ilmunud sõjablogi postituses.

Sõda Ukrainas pole olnud põhjustajaks paljudele kriisiilmingutele, mida talle süüks pannakse, samas on ta kaheldamatult kiirendanud ja süvendanud majanduses protsesse, mis algasid enne Venemaa rünnakut. Ühtlasi on sõja tõttu toimunud arengud, mis halvendavad majanduse ja selle üksikute sektorite väljavaadet paiguti lausa globaalselt. Näidete järele pole vaja kaugele minna: energia – eriti gaasi –, samuti teravilja ja selle kaudu toiduaineturu ning kokkuvõttes inflatsioonilise globaalpalaviku puhul pole selles enam kellelgi kahtlust.

Gaasisõja eellugu

Tänaseks on gaasifutuuride hinnad liikunud rekordtasemel ja seda vaatamata suvisele traditsiooniliselt pigem madaltarbimise hooajale. Augustikuised hinnatasemed testivad 2250 dollari taset 1000 kuupmeetri eest, samal ajal kui Ameerikas on hinnatase 330 dollarit. Seega vahe on juba 6,5kordne.

Et asja mõistetavamaks teha, võtkem teine võrdlus, kus gaasi hind on taandatud naftabarreli hinnale. Ameerikas oleks see 44 dollarit ja Euroopas nüüd 300 dollarit. Aga veel hiljuti oli nende kahe gaasikeskuse hinnatase praktiliselt võrreldav. Kui nüüd rakendub Euroopa Komisjoni kokkuhoiukava ja realiseeruvad ka riikide sellest sõltumatud tarbimise vähenemised, siis jõuab Euroopa tervikuna tagasi 1996. aasta gaasitarbimise tasemele.

Milles häda põhjus? Süüdlaseks on paraku pikka aega Saksamaa eestvedamisel kasvatatud sõltuvusaste Vene gaasist ja tasakaalustamata energiapoliitika. Selline on Euroopa suurpealinnade, eelkõige aga Berliini lühinägeliku poliitika tegelik hind meile kõigile.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!