Veretöö tagajärg: Putini käpardlikkus üksnes innustab terroriste

Autor: Indrek Lepik • 26. märts 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Värske mandaadiga president — olgu pettusega või ilma — on paisatud järsku ülisuurde kriisi.
Autor: Reuters/Scanpix

Kes vastutab Moskva terrorirünnaku eest? Lisaks: Ukraina valmistub mobiliseerima, vabariiklased jälle omavahel tülis, ÜRO nõuab rahu, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Indrek Lepik oluliste välisuudiste ülevaates.

“Hoiatuse eesmärk on ähvardada ja destabiliseerida meie ühiskonda,” ütles Vene režiimi juht Vladimir Putin möödunud nädalal keskel. USA oli hoiatanud oma Venemaale jäänud kodanikke: püsige kodus, terror ähvardab.

Kolm päeva pärast Putini märkust sai nelja džihadisti veretöös surma ligi 140 ja viga veel mitusada venelast. Riigipea istus nelja seina vahel ja oli vait. Ööpäev hiljem ütles ta, et süüdi on Ukraina.

Ehkki kohe rünnaku ajal levisid kulutulena konspiratiivsed hüpoteesid, nagu võiks Kreml ise veretöö taga olla — et sellega mobilisatsiooni õigustada —, paljastas terror midagi palju põhimõttelisemat: Venemaa pole kaugeltki nii tugev ja ühtne, kui Putin tahaks maailmale näidata.

“Globaalne briifing” on Indrek Lepiku uudiskiri, mida saab endale tasuta postkasti tellida siit: www.aripaev.ee/uudiskirjad

Džihadistide veretöö Mosvka äärelinnas. Kesk-Aasia džihadistid korraldasid reede õhtul terrorirünnaku, mille sarnast pole pealinna venelased tundnud Putini esimesest ametiajast saati. Võimud andsid kohtu alla neli tadžikki, kellelt piinati välja ka tunnistused. Ja ehkki Putin lõpuks möönis, et rünnaku korraldasid radikaalsed islamistid, ei jäta ta jonni ja pressib endiselt, et lõppeks on ikkagi Ukraina süüdi. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas Kremli asjapulkasid kõntsaks.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!