Ukraina sai sõdimiseks uut moona

Autor: Indrek Lepik • 21. märts 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Vene rünnak Odessa pihta tappis mitukümmend inimest
Autor: SIPA/Scanpix

Rahapaadikesed Ukrainale. Lisaks: TikToki lõpp USAs, Taani naistele ajateenistus ja Euroopa Ülemkogu.

Sõda Ukrainas liigub taas kuumema faasi poole. Esialgu küll mitte rinnet nihutades, vaid vastastikku tulistatud rakettidega. Möödunud nädala lõpus ründas Venemaa sadamalinna Odessat, tappes rünnakuga mitukümmend inimest, veel sadakond sai viga. Venelaste ponnistustest hoolimata liigub just sealt taas Ukraina vili maailmaturule, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Indrek Lepik nädala olulisemate välisuudiste ülevaates.

Ukraina aga vastas omapoolsete rünnakutega, hävitades või vähemasti suurel määral kahjustades mitut Vene naftarafineerimistehast ja muud sorti energiataristut. Üks sihtmärkidest – Rosneft tehas Rjazanis – rafineerib pea 5 protsenti Vene naftast.

Arvestades, et Ukraina plaanib lähiajal ka laiemat mobilisatsiooni, võib prognoosida, et maikuus muutub sõda oluliselt kuumemaks.

“Globaalne briifing” on Indrek Lepiku uudiskiri, mida saab endale tasuta postkasti tellida siit: www.aripaev.ee/uudiskirjad

Euroopa lisaabi Ukrainale. Euroopa Liit leppis kokku 5 miljardi euro eraldamise Ukraina abistamiseks, ehkki kriitikute sõnul on märkimisväärne osa sellest rahast olemasoleva toetuse ümberpakendamine. Suur osa toetusest hõlmab Euroopa kaitserahastu, millest euroliidu liikmed saavad rahalist kompensatsiooni, kui annavad oma relvi või laskemoona Ukrainale. Kaitserahastu abil on antud Ukrainale juba üle 6 miljardi euro väärtuses relvastust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!