Päikesepaneelide paigaldamine kodule muutub üha tasuvamaks

Autor: Jaan Martin Raik • 26. detsember 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Ekspertide sõnul on kodumajapidamises paigaldatud paneelide tasuvusaeg lühenenud märgatavalt ning kõrge elektri hind võib tuua aastate jooksul suure kokkuhoiu.

Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juhi Andres Meesaku sõnul koguneb kodusel tootjal suve jooksul piisavalt krediiti võrku müümisega, mis katab ära ka talvekuude elektritarbimise.
Autor: Liis Treimann

"Päikesepaneelide paigaldamine mitte ainult ei kaitse kallineva elektri eest, vaid teeb ka omanikud õnnelikuks, sest võrku müües teenib suuremat tulu,“ ütles Eesti Energia energiateenuste osakonna juht Mikk Tootsi. Samas lisavad päikesepaneelid kinnisvarale juurde väärtust ja võimaldavad suurendada hoonete energiatõhusust.

Tootsi tõi näitena, et 15 000 kWh aastatarbimisega kodumajapidamine, mille katusele mahub 8 kW võimsuses päikesepaneele, võidab säästetud ja võrku müüdud elektrienergialt orienteeruvalt 650 eurot aastas ehk poole oma senisest elektriarvest. Süsteemi eluea jooksul on rahaline võit seega üle 16 000 euro, millest on paneelidele kulunud raha juba maha arvatud. Tootsi sõnul toodab päikeseelektrijaam positiivset rahavoogu 25 aastat.

Käesolev aasta on silma paistnud hüppeliselt kallinenud elektri hinna poolest ning sellest tulenevalt on kõrgemad ka kodumajapidamiste elektriarved. Seetõttu võib olla mõistlik vaadata just päikesepaneelide poole, mida oma kodu katusele või maalapile paigaldada, et elektrikuludelt kokku hoida. Kui uskuda eksperte, siis ei tule enam madal elektri hind tagasi ning sellest tulenevalt võib paneelide tasuvusaeg lüheneda ligi poole võrra.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!