Menopaus ehk üleminekuiga: milliste haiguste risk suureneb?

Autor: Õnne Puhk, virtuaalkliinik.ee toimetaja • 30. oktoober 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Naistearst Made Laanpere rääkis, mida peaks menopausist kindlasti teadma, milliste haiguste risk naiste üleminekuea ajal suureneb ning mida teha, et see periood naise elus kulgeks ladusalt ja rõõmsalt.
Autor: Reigo Teervalt/Scanpix/Õhtuleht

Kui naised on enne menopausi südame-veresoonkonnahaiguste eest hästi kaitstud, siis menopausi saabudes olukord muutub ja kõik riskitegurid sagenevad.

“Üleminekuiga ei ole seotud ainult sellega, et menstruatsioonid lõpevad, vaid see tähendab ka muid kehalisi muutusi,” märkis Tartu Ülikooli naistekliiniku naistearst Made Laanpere Virtuaalkliiniku veebiloengus “Kas ja kuidas valmistuda menopausiks?”. Paljud üleminekuea muutustest on seotud ka vaimse tervise, psüühiliste muutuste ja elumuutustega ning nii nagu puberteedieas, on naine taas haavatavamas seisus, märkis ta.

Artiklis on link loengule ehk kõik huvilised saavad seda ka ise vaadata/kuulata. Kellel aga kuulamiseks aega ei ole, siis avaldame alljärgnevalt dr Laanpere loengust kokkuvõtte.

Väga populaarseks osutunud veebiloengus rääkis dr Laanpere üleminekuea “ootamatust” saabumisest, keskendudes sellele, mida peaks menopausist kindlasti teadma ning mida teha, et see periood naise elus kulgeks ladusalt ja rõõmsalt.

Loengu üks lähtepunkte oli see, et menopaus on olnud praeguste üleminekueas naiste lapsepõlves pigem tabuteema, millest suurt ei räägitud. Paljuski on see nõnda ka praegu, aga sellest kõiki naisi puudutavast teemast on vaja kindlasti rohkem rääkida, sest just teadlikkus ja info aitavad naistel menopausiga kaasnevaga paremini toime tulla.

Pealegi pole tegu üksnes “perioodiga, mis tuleb üle elada” ega ka lihtsalt elumuutusega, millega tuleb leppida, vaid oluline on teada, et menopausiga kaasnev östrogeenide taseme järsk langus naise organismis võib põhjustada ka tõsiseid haigusi alates südamehaigustest, luuhõrenemisest ja rinnavähist kuni Parkinsoni tõve ja Alzheimerini.

Miks me ei räägi menopausist?

Doktor Made Laanpere, kes on naistearstina menopausi teemaga tegelenud üle 25 aasta, möönas, et faktid üleminekuea kohta on ju ammu hästi teada, aga paraku on tegu siiani tabuteemaga, millest ei räägita avalikult nagu menstruatsioonist või seksist. Õnneks on tänapäeval hakatud ka menopausist üha nõudlikumal häälel juttu tegema ja teemat ka meedias asjalikumalt kajastama.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!