Segased ajad soosivad kullapalaviku levikut

Autor: investor Toomas • 7. aprill 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Ajalugu on näidanud, et kulla hind kerkib, kui majandust tabab teadmatus – nii ka seekord. Märtsis kerkis kullauntsi hind tugevalt.
Autor: Reuters/Scanpix

Panganduskriisi tõttu pöördusid investorite pilgud jälle kulla poole, mis on läbi ajaloo segastest aegadest läbi aidanud ning on ka nüüd pakkunud head kasvu. See on tähendanud tublit tootlust ka kullatootjatele panustajatele, kirjutab Investor Toomas.

Märtsis kerkis kullauntsi hind finantsturgudel tekkinud ärevuse tiivul taas 2000 dollari tasemest kõrgemale. Viimati liikus kulla hind sellisel tasemel mullu Venemaa agressioonisõja vallandudes ning samuti 2020. aasta suvel koroonapandeemia ajal, mil kulla hind lõi 2070 dollari tasemel kõigi aegade rekordi.

Seekord tingisid kulla hinnahüppe pangaprobleemid, kus kohe hakati otsima paralleele 2008. aasta ülemaailmse finantskriisiga. Kullal on ikka parimad ajad siis, kui usaldus finantssüsteemi vastu kõikuma lööb. Kuld on püsiv ja käega katsutav vara, mis pakub alternatiivi, kui inimesed ei usu, et nende raha on pangas kindlas kohas või kui investorid tahavad oma portfelli volatiilsuse ja majandusliku ebakindluse eest kaitsta.

Aasta esimese kvartaliga tõusis kulla hind üle 8%, mis on päris korralik tootlus. Hind on üles liikunud teist kvartalit järjest.

Investor Toomas jagab Lääne-Virumaa Uudiste veebis eraisikutele sobilikke investeerimisideid. Tema kommentaarid ilmuvad rubriigis "Kasulik".

Kullal võiksid olla head väljavaated

Kulda peetakse küll turvaliseks investeeringuks, kuid ka kulla hind on üsna kõikuv, sest seda mõjutab väga mitu tegurit. Panganduses välja löönud probleemid panid investorid ümber hindama USA intressimäärade edasise tõusu väljavaateid. Eeldatakse, et intressimäärade tõstmine pidurdub, et mitte finantsstabiilsust ohtu seada ega riskida turbulentsi laiema levikuga.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!