Kuidas kaitsta oma vara sõjaohu korral?

Autor: Nele Gerberson • 17. detsember 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Liisi Kirchil on abikaasaga paika pandud plaan, kuidas pere kriisiolukorras käitub. Oma aktsiaportfelli hoiab ta Interactive Brokersi kontol.
Autor: Eiliki Pukk

Kui varatul inimesel on lihtne kaks kätt taskus sõja eest pakku minna ja kaotada tal midagi pole, siis Eesti on muutunud jõukaks riigiks, kus paljudel inimestel on tuhandete ja miljonite eurode väärtuses kinnisvara, aktsiaid ja muud vara. Mida nendega teha, kui sõjaoht reaalseks saab?

Kui vaenlase pomm lendab sinu riiki ja pihta saab kinnisvarainvesteering, on hilja midagi ette võtta, et oma vara päästa. Kui Eestisse tunginud okupant riigistab panga, kus asuvad su aktsiad, siis need pole enam sinu aktsiad. Kas inimene peaks lihtsalt ootama ja lootma, et asjad Eestis ei lähe halvaks, või hoopiski tegema ettevalmistusi juhuks, kui julgeolekuolukord peaks kodumaal halvenema?

Oma mõtteid ja plaane jagasid tuntud investorid, kel aastate jooksul märkimisväärne hulk vara kogutud. Ühine joon enamiku vastanute puhul on see, et kõigil on varutud sularaha. Märgitakse ka seda, et aktsiainvesteeringud, või osa neist on välismaise teenusepakkuja kontol, kuhu võimaliku okupandi käsi ei ulatu. Näiteks aktsiad välismaakleri Interactive Brokersi kontol ning varuks kogutud raha Ühendkuningriigis asuva Wise’i kontol, millele on võimalik teha ka Visa deebetkaart ja sellega makseid sooritada.

Et aga keegi tegelikult lähiaastatel sõjaohtu suureks ei hinda, siis oma kinnisvara investorid müüma pole asunud. Mõnel juhul on küll kosta, et investori lähiringkonnas ollakse juba perega Eestist mujale kolitud.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!