• 14.03.24, 11:43

Mustermaja saab valmis mõne kuuga

Maja ehitamisele ei pea kulutama enam aasta või rohkem, ütles Eesti Kunstiakadeemia õppejõud ning puitehituse entusiast Renee Puusepp.
2021. aasta kevadel alustasid EKA puitarhitektuuri kompetentsikeskus PAKK ja Elektrilevi kostööd, et arendada välja modulaarne, tehases toodetav ja ringmajanduslikke põhimõtteid järgiv puidust õppehoone ehk Mustermaja.
  • 2021. aasta kevadel alustasid EKA puitarhitektuuri kompetentsikeskus PAKK ja Elektrilevi kostööd, et arendada välja modulaarne, tehases toodetav ja ringmajanduslikke põhimõtteid järgiv puidust õppehoone ehk Mustermaja. Foto: EKA
Näiteks kunstiakadeemia puitarhitektuuri kompetentsikeskus PAKK loodud Mustermaja on võimalik panna püsti mõne kuuga.
Puusepa sõnul on praegu käsil üleminek modulaarsetele ehitistele, mis võimaldavad keskkonnamõju vähendada. Selleks on loodud ka Mustermaja (moodulmaja) kontseptsioon, mille eelisteks on lisaks ehituskiirusele ka keskkonnasäästlikkus. Selle saab vajadusel lahti võtta ja mujal uuesti kokku panna – ringmajanduslik lähenemine.
Ta selgitas, et ajalooliselt on puit olnud domineeriv ehitusmaterjal, millele järgnes kivide ja betooni ajastu, kuid nüüd on fookus taas pöördumas tagasi puidule. Ehitussektor vajab keskkonnasõbralikke lahendusi, kuna see on üks suuremaid materjalitarbijaid ja keskkonnajalajälje tekitajaid.
„Kui vaatame praegu põhilisi Euroopas kasutatavaid ehitusmaterjale, siis väga suur osa on betoonil, suur osa on ka tellistel, mis meie regiooni erinevalt betoonist väga ei jõuagi. Aga puitu on siin meie juures rohkem, seda tuleks kindlasti rohkem kasutada ehitamisel ja puidu osakaal peaks kiirelt tõusma. Muidugi peab seda tegema ettevaatlikult, et me ei tekitaks liiga suurt survet metsadele. See peaks balansis olema ja ma usun, et praegu oleme jõudmas sinna faasi, kus see on võimalik,“ rääkis Puusepp Äripäeva raadio saates "Mets ja majandus".
Saates tehti juttu praegustest trendidest puitehituses ja ehitussektori keskkonnamõjust. Suuremat tähelepanu pöörati Puusepa juhtimisel kunstiakadeemias välja töötatud Mustermaja projektile.
Arhitekti rolli muutustest rääkides ütles Puusepp, et ehitusmaterjali valik peaks sõltuma optimaalsest kasutusalast, mitte pelgalt traditsioonidest. Ühtegi materjali ei tohiks ehituses välistada, aga kõiki materjale tuleb kasutada seal, kuhu need kõige paremini sobivad, sõnas ta.
Tulevikus võiks Puuseppa nägemuse kohaselt kasutada maapiirkondades eelistatult puidust tehasemajasid, mis vähendaksid ehitusaega ja suurendaksid ehituse paindlikkust.
Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet mugavalt endale sobival ajal kuulata siit:
Mustermaja on uus lähenemine puitehitusele
00:00

Seotud lood

Uudised
  • 29.12.23, 10:41
Näpi saeveski uus omanik: saeveski tegevusega me ei jätka
Kolm küsimust Näpi saeveski ostjale
Puidukoda ostis Näpi saeveski eesmärgiga laiendada oma põhitegevust, mis on puitmaterjalile lisandväärtuse andmine hööveldamise ja värvimise näol. Saeveski seadmed müüs eelmine omanik Stora Enso juba varem maha.
Uudised
  • 25.11.22, 15:51
Puidust ehitamine on üks kliimamuutuste leevendamise võtmelahendusi
Soomes toimunud kõrgetasemelisel rahvusvahelisel metsanduskonverentsil “Uus Euroopa Bauhaus siseneb metsa” rõhutas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, et Euroopa Liit näeb jätkusuutlikus metsamajanduses ja puitehitiste rajamises suurt rolli kliima soojenemise vastases võitluses.
Uudised
  • 26.02.24, 10:47
RMK valis Ussimäe uue kontorihoone võtja
Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ja Eesti Arhitektide Liit korraldasid arhitektuurivõistluse, et leida uus arhitektuurilahendus amortiseerunud RMK Ussimäe büroohoonele.
Arvamused
  • 27.06.23, 06:10
Tarmo Tamm: ka asfalt võib olla süsinikuladu!
Roheasfaldil on suur eeldus saada Eesti rohepöörde edulooks, kirjutab riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Tarmo Tamm (Eesti 200).
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele