Töötaval pensionäril tasub nüüd üle vaadata oma maksuvaba tulu kasutus

Autor: Raamatupidaja.ee • 2. aprill 2024
Jaga lugu
Autor: Pexels

1. aprillist 2024 tõusis pension tänu indekseerimisele, mis võib mõjutada töötava pensionäri maksuvaba tulu suurust, seega soovitatakse töötaval pensionäril üle vaadata oma maksuvaba tulu kasutus.

Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna juhi Agne Kiviselja sõnul on 1. aprillist vanaduspensioniealise inimese (64 aastat ja 9 kuud) pensionilt arvestatav maksuvaba tulu 776 eurot.

Maksuvaba tulu summa võib väheneda

Kui inimese pension on alla 776 euro, saab maksuvaba tulu jääki kasutada muudelt tuludelt, näiteks töötasult. Indekseerimise tulemusel aga pensionid suurenevad ning seetõttu võib juhtuda, et töötasult kasutatav maksuvaba tulu summa väheneb.

Näide. Kui vanaduspensionieas inimese pension tõusis 1. aprillist 500 eurolt 600 eurole, siis senise 276 euro asemel on tema maksuvaba tulu jääk nüüd 176 eurot (776 – 600 = 176). Töötava pensionäri jaoks tähendab see vajadust oma maksuvaba tulu kasutus töötasult üle vaadata, et vältida hilisemat üleliigse tulu tagastamist tuludeklaratsiooni alusel.

Pensioni suurus sõltub tööpanusest

Iga inimese pension on individuaalne ning selle suurus sõltub inimese tööpanusest. Nii on ka indekseerimise tulemusel pensionitõus igaühel erinev.

Indekseerimise eesmärgiks on hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega.

Agne Kiviselg selgitab: „Pensionide indekseerimisel suurendatakse nii pensioni baasosa kui ka aastahinnet. Pensioni baasosa on pensioni alustala, mis on kõikidel vanaduspensioni saajatel ühesuurune. Aastahinne on aga väärtus, millega korrutatakse läbi pensioni staažiosa, kindlustusosa ning ühendosa.”

Kokku arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber ligi 325 000 inimese pensioni.

Kõige mugavamalt saab oma pensioni uut suurust vaadata portaalis eesti.ee. Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusse tulles või kui helistad infotelefonile 612 1360 peab arvestama võimaliku ooteajaga.

Lisainfo:

Parema teenindamise huvides kasutab sotsiaalkindlustusamet toetuste ja hüvitiste väljamaksmisel ühe arvelduskonto lahendust.

See tähendab, et kui inimene on esitanud sotsiaalkindlustusametile mitu arvelduskontot, kuhu kanda rahalisi hüvitisi – pension, vanemahüvitis, puudetoetus jne –, siis tehakse kõik ülekanded sellele kontole, mille inimene esitas viimasena.

Oma kontot saab kontrollida sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!