Notar selgitab kodulaenu kolimisega kaasnevaid riske

Autor: Lauri Leet • 15. märts 2024
Jaga lugu
Notarite Koja aseesimees Priidu Pärna ütleb, et finantsinspektsiooni kodulehel on ligi 40 krediidiasutust ning kui kõigis neis krediidiasutustes liiguks kodulaenude refinantseerimine lihtsustatud reeglite alla, siis selleks oleks tõsine oht nõrgema poole huvide suhtes.
Autor: Andres Haabu

Eesti Panga ettepanekule kaotada pangalaenude refinantseerimisel notari vajadus, on tugevalt vastu notarid.

Notarite Koja aseesimees Priidu Pärna leiab, et kodulaenude ühest pangast teise kolimine kätkeks laenaja jaoks riske, mille võiksid maandada notarid.

“Notari ülesanne on suhteliselt soodsa tasu eest tagada, et osapoolte õigused oleks lahtiselgitatud ja õiglased ja nõrgema poole huvid oleksid kaitstud,” märkis Pärna Äripäeva raadiole antud intervjuus.

Ta ütleb, et finantsinspektsiooni kodulehel on ligi 40 krediidiasutust ning kui kõigis neis krediidiasutustes liiguks kodulaenude refinantseerimine lihtsustatud reeglite alla, siis selleks oleks tõsine oht nõrgema poole huvide suhtes.

“Eesti Pank ja finantsinspektsioon on notarite rolli presenteerinud nagu laenu refinantseerimine oleks nimevahetust. Aga laenu refinantseerimisel pead sa ühe laenulepingu lõpetada ja sõlmima teises uue lepingu,” sõnas Pärna.

Ta ütles, et tagatiste üleandmisel ei asendu üks pank teisega, vaid sõlmitakse uus tagatiskokkulepe uue pangaga.

“Selles tuuakse välja, millised kohustused ja laenud on inimese kinnisvaraga tagatud. Me räägime inimese kodu pantimisest ja mis puudutab kodu, siis peaksime olema ettevaatlikud, kui anname suurema otsustusõiguse finantsasutuse kätte”, leidis Pärna.

Miks satuks seeläbi laenaja vihma käest räästa alla, saavad Lääne-Virumaa Uudiste tellijad kuulata täpsemalt allolevast intervjuust:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!