Isamaa poliitpropagandat levib meedias piinlikult palju

Autorid: Eliisa Matsalu, Mari Mets, Martin Johannes Teder • 31. mai 2024
Jaga lugu
Isamaa juht Urmas Reinsalu (keskel)
Autor: Andras Kralla

Erakond Isamaa sugemetega mõttekoda Ühiskonnauuringute Instituut pesi end kavalate võtetega puhtaks ja hakkas ajakirjanduse abiga avalikku arvamust kujundama, rääkisid ajakirjanikud arvamussaates “Äripäev eetris”.

Kuigi sotsioloogid hoiatasid juba aastaid tagasi, et Ühiskonnauuringute Instituudi uuringuid ei peaks ajakirjandus avaldama, tegi mõttekoda kriitikast järeldused ning astus suure sammu esialgsetest probleemidest edasi. Instituut leidis Tartu ülikooli teaduri oma uuringuid kommenteerima ning võttis küsitlusi koostama rahvusvaheliselt tunnustatud firma Norstati.

Saates kirjeldavad ajakirjanikud, kuidas poliitiliselt laetud Ühiskonnauuringute Instituut pani pähe akadeemilise mütsikese ning asus tööle nii, et kallutatud uuringuid avaldavad meediamajad sageli ka sõna-sõnalt.

Äripäev kirjutas reedel, et Ühiskonnauuringute Instituudil on õnnestunud Eesti ajakirjandus ümber sõrme keerata. Selge konservatiivse agendaga ja kohati kallutatult esitletud uuringud jõuavad avalikkuse ette kui neutraalne tõde.

Nädala alguses avalikustas Äripäev, kuidas konservatiivset maailmavaadet levitav Ühiskonnauuringute Instituut korraldab salajasi küsitlusi, mis aitavad Isamaa erakonnal poliitilist kurssi seada. Instituudi peamine rahastaja on Bigbanki omanik ning Isamaa liige ja suurannetaja Parvel Pruunsild.

Saate teises pooles rääkisid Äripäeva ajakirjanikud Eliisa Matsalu, Mari Mets ja Martin Teder veel valitsust lõhki ajavast lisaeelarvest ning EKRE küsitavatest rahaasjadest.

Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!