Nüüd on tähtis tööealiste kiire vaktsineerimine

Autor: Kaarel Kesamaa • 12. mai 2021
Jaga lugu
Rakvere Haigla nõukogu esimees Toomas Varek.
Autor: Andras Kralla

Nüüd on kõige olulisem panustada tööealise elanikkonna ja aktiivses hõives oleva töötajaskonna vaktsineerimisse, et ettevõtted saaksid maksimaalsel koormusel taas tööle hakata, ütles Rakvere Haigla nõukogu esimees Toomas Varek.

Siis saavad lapsed kooli ja kassapidajad jäävad kauplustes terveks. Ja ka paljud teised majandusvaldkonnad saavad normaalselt taas tegutseda, rääkis Varek.

Järgneb intervjuu Toomas Varekiga

Kuidas on Rakvere haiglas olukord plaanilise raviga? Milliste ravivõimaluste järjekorrad on kõige pikemaks läinud?

Peame ikka jätkuvalt tunnistama, et patsiendid ei ole oma plaanilise ravivajaduse juurde naasnud. Ehk ikkagi on COVID teinud ettevaatlikuks ja lükatakse tegevusi edasi. Varsti on suvi käes ning sellel perioodil on igal aastal plaanilised tegevused tagasi tõmbunud. Lisaks tulevad ka meditsiinitöötajate puhkused, mis on samuti vajalik neile võimaldada.

Plaanilises ravis on meil jätkuvalt järjekorrad ortopeedia valdkonnas ja operatsioonide poolel ka kõrva-nina-kurguarstidel. Ortopeedia on paljuski seotud järjepidevusega ambulatoorsest abist operatsioonile ja vaid ambulatoorsete mahtude suurendamine ei taga patsiendile vajalikku abi. Operatsiooniosakond töötab meil paratamatusest jätkuvalt ca 50% koormusega, sest teine osa töötajatest on jätkuvalt seotud COVIDi nakkusosakonna mehitamisega. Häid spetsialiste ja õenduspersonali laiemalt ei ole vabalt leida.

Muudel erialadel ja vastuvõttudes on uksed avatud ja esimesed vabad vastuvõtuajad vägagi kättesaadavad.

Kuidas praegune kriis personali mõjutab? Kui reaalseks peate ohtu, et mõned arstid või õed soovivad töölt lahkuda, sest viimane aasta on olnud väga stressirohke ja pingeline?

Õnneks ei ole keegi seni avaldust toonud. Õdede Liit on seda teemat käsitlenud kollektiivlepingu kontekstis. Kindlasti on ja jäävad kergemad õenduse töökohad alles, jääb erasektor, kes ei pea täitma kõiki Rakvere haiglale pandud kohustusi, ning erasektoris olevate vabade töökohtade täimine võib toimuda haiglapersonali arvel. Olgugi et tegutseme koos ja sama patsientuuriga, on ootused ja kohustused ja õiguse erinevad. Peame sellega leppima ja aru saama, et igal inimesel on õigus valida endale meelepärane töö ja amet, lähtudes oma ettevalmistusest ja ootustest. Paljutki pole võimalik ainult rahaga saada, kuigi raha on sageli heaks ettekäändeks.

Mida soovite kohalikul tasandil tervishoius teha või muuta koroonakriisi valguses?

Kriisiolukorra lahendamine sektoris võiks olla kogu sektori ja kogukonna ühine ettevõtmine. Tore, kui selles löövad kaasa ka teised valdkonnad ja struktuurid. Kohalik omavalitsus ja mitmed teiste sektorite ettevõtjad ning avaliku sektori institutsioonid tegid koostööd. Kogukonna muret tuleb ikka koos lahendada.

Kuidas on edenenud vanurite vaktsineerimine? Kuidas olete mõelnud vaktsineerimist propageerida?

Tänasel päeval maakonnas vanureid enam väga ei püüa. Tundub, et kes on valiku teinud, see on teinud. Nüüd tuleks julgelt hakata panustama tööealise elanikkonna ja aktiivses hõives oleva töötajaskonna vaktsineerimisse. Vaja on aidata ettevõtted taas maksimumkoormusel tööle panna, võtta maha hirme ja kaitsta nende töötajaid. Siis saavad ka lapsed kooli ja kassapidajad jäävad kauplustes terveks. Ja kasu saavad paljud teised majandusvaldkonnad.

Vaktsineerimise propageerimine toimub vastavalt võimetele. Teeme seda erinevatel veebilehtedel, sotsiaalmeedias, koostööpartnerite abil ja iga uus idee on teretulnud. Kindlasti aitab sellele kaas iga ajakirjandusväljaanne, mis saab oma missioonist selles ürituses aru. See ei ole koht ja teema, kus osta kuulutusepinda kuskil samadel alustel pesupulbrimüüja või jõusaaliga. Seda teenust ja vaktsineerimise kättesaadavust on meie ühiskonnal ja majandusel tervikuna vaja. Kasum tuleb tervest töötajast ja läbi põhitegevuste tekkiva.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!