Vinnis pidutseti ilmataadi ja koroona kiuste

Autor: Rahel Lepp • 24. august 2021
Jaga lugu

Esimest korda teoks saanud Vinni valla päevad õnnestusid hästi, oli ürituse peakorraldaja, valla kultuurikoordinaator Urmas Lindlo möödunud nädalaga rahul ning lootis, et toimunud kontsertidega ja kodukohvikute päevaga sai vald end taas rohkem nähtavaks teha.

Tudu rahvamajas toimunud vallapäevade lõpuüritusel osalenud kodukohvikute pidajad koos laternatega, ürituse korraldajad ning külalised Karl Madis ja Margus Martmaa.
Autor: Rahel Lepp

Nädala alguses mängis ilmataat küll vingerpussi ja vabaõhukontserdid toimusid vihma tõttu siseruumides, kuid hilissuvises jaheduses oli see kuulajale ehk isegi mugavam. Kuna üritusele sisenejatel kontrolliti ka praegusaja tähtsaima dokumendi - koroonapassi - olemasolu, möödusid õhtud loodetavasti kõigi melomaanide tervisele ohutult.

Tänavu olid populaarsed duod: Ulvi klubis laulsid Ivo Linna ja Antti Kammiste, Roelas Marek Sadam ja Martin Trudnikov ning Tudu kirikus rõõmustasid rahvast Karl Madis ja Margus Martmaa.

"Viisime seekord kontserdid meelega valla keskusest välja, et tuletada meelde, et ka maal on elu," vihjas Lindlo valla kaugeimas nurgas täiskirikule toimunud kontserdile. Sama võib öelda ka menukate kodukohvikute kohta, mida avati vallas koguni 19.

Seotud lood

Kodukohvikud leidsid aset kolmandat korda, seekord valla päevade raames. Keskusest kõige kaugemates paikades – Ojasaarel, Tudus ja Veneveres – jagus kohvikupidajaid, põnevaid tooteid ja külastajaid täpselt samamoodi kui Rakvere-Luige maantee lähedusse jäävates kodukohvikutesse.

"See tõestab, et meie vallas ei ole ääremaastumist," sõnas vallavanem Rauno Võrno, kes enamus kohvikuid ka ise läbi käis. Võrno oli ka tunnistajaks, kuidas abivallavanem Eerik Lumiste isiklikult kohvikupäeval kukeseenekorviga metsast tuli, et külanaised saaksid juurde keeta seenesuppi, mille järgi kohvikus suur nõudlus oli.

Soovitati korraldada käsitöölaager

Vallarahvast ühendanud kohvikupäevadel juhtus ka mõndagi, mis kinnitab, et ühest väikesest asjast võib areneda midagi uut. Saara külakohvikut külastanud pealinnast saabunud väikesed tüdrukud olid kangastelgedel kudumisest ja heegeldamise algõpetusest sedavõrd vaimustuses, et palusid Nurmenuku talu perenaistel käsitöölaagri korraldada.

"Samal õhtul kodus pandi ka pisemad naabrilapsed heegeldama, kus õhinaga valmis mitu meetrit ketti ja jupp salli," rõõmustas ka laste vanaema Vaive Kors, et rahvuskäsitöö pisiku edasiandmine lausa nõudluse tulemusel toimub.

Vallavanemale valmistas heameelt, et Roela noortemaja kohviku korraldasid noored ise, organiseerides müügiartiklid ja õnneloosi. "Loodetavasti andis saadud kogemus noortele ärilist mõtlemist, millest omakorda võib sündida midagi järgmist," märkis Võrno lumepalliefekti.

Valla päevade viimasel päeval Tudus toimunud kohvikupidajate tänuõhtul sai iga vaevanägija omale valla nimega gaasilaterna, mis järgmisel suvel kohvikutepäeval üles riputada. "Kas laterna vastuvõtmisega kaasneb kohustus tuleval aastal uuesti kohvik avada?" küsiti naljaga pooleks. Seda siiski mitte, kuid nähes, millise innuga inimesed oma kodud ja südamed külastajatele avasid, pole alust tuleval aastal leigemat huvi karta.

Päevade hulka mahtus lisaks ka lustakas laste suvepäev ja õhtune simman Viru-Jaagupis, mis kokkuhoidval kogukonnal taas rahvale rõõmu tõi. Roelas jõuti maha pidada ka laululava 35. sünnipäev.

"Kiidan kõiki, kes andsid valla päevade toimumisse oma panuse nii korraldaja kui külastajana," on ürituse peakorraldaja Urmas Lindlo rahvale tänulik ning lisas: "Me teeme seda jälle!".

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!