• 24.11.21, 11:46

Katuserahad lähevad katuse alla

Suurima ampsu järgmisel aastal Lääne-Virumaale jõudvatest katuserahadest saavad Kadrina vabatahtlikud päästjad – koguni 35 000 eurot.
Katuserahade toel tehakse korda päästemaja katusealune.
  • Katuserahade toel tehakse korda päästemaja katusealune. Foto: Kadrina vabatahtlik pääste
Juriidiliselt jaguneb see küll kahele erinevale organisatsioonile. Reformierakondlasest endine päästeameti peadirektor Mati Raidma suunab 30 000 eurot Kadrina tuletõrje naissalgale, Indrek Saare eraldis 5000 eurot on aga tehtud Kadrina valla päästeteenistusele.
Raha läheb aga ühte ja samasse kohta – Kadrina vabatahtliku päästekomando hoone katusealuse ehk teise korruse väljaehitamiseks.
Kui eelnevatel aastatel on katuserahad tulnud erakondade nime alt, siis tänavu anti igale riigikogu liikmele võimalus jagada 30 000 eurot oma suva järgi. Mõned reformierakondlased seda ei teinud, kõik ülejäänud aga võimalust kasutasid.
Üllar Saaremäe Isamaast nentis, et tegelikult väga suvaliselt ja ainult omaenese tarkusest rahaeraldised siiski ei sündinud ning mees pidas tõsiselt aru kohaliku Isamaa seltskonnaga.
„Ega teab, mis palju ju jagada polnud, aga asi seegi,“ lausus Saaremäe. Tema katuserahadest saavad 5000 eurot MTÜ Vohnja Päikesekiir Vohnja lasteaed-algkooli teise korruse varuväljapääsu trepi tarbeks, EELK Rakvere Kolmainu kogudus kirikuhoone küttesüsteemi projekteerimiseks, MTÜ Aluvere Ring investeeringuteks, Vinni vallavalitsus Laekvere raamatukogu laenutuskapi soetamiseks, Spordiklubi Rakke MTÜ püsirattaradade rajamiseks ja SA Aidu Veespordikeskus ehitusprojektide juhtimiskuludeks.
Kolmainu kirik saab raha mitme riigikogu liikme toel.
  • Kolmainu kirik saab raha mitme riigikogu liikme toel. Foto: Helin Siibak
„Eks mu juured on ikka Ida-Virumaal ja sestap läks üks toetus ka sinna,“ põhjendas Saaremäe.
Ta ütles, et katuserahade jagamine on tema jaoks uus asi. „Aga nii palju, kui olen kuulnud, oli see algselt mõeldud opositsioonile nii-öelda kommirahana, kuid mingil hetkel laienes kõikidele erakondadele.“
Saaremäe arvates võiksidki katuserahad olla pigem opositsiooni tööriistaks, sest võimu juures olevatel erakondadel on suuremad võimalused rahade liikumist suunata. „Aga mis mul selle vastu saab olla, et on võimalik kirikut ja MTÜ-sid toetada,“ lisas ta.
Osa katuserahadest suunab oma juurte juurde ka Indrek Saar, kuid seda mitte niivõrd nostalgiast lapsepõlvekodu järele, vaid märksa argisematel põhjustel.
„Meil on riigikogus saadikuid vähem kui Eestis maakondi, regionaalne tasakaal on aga meie jaoks väga oluline,“ kõneles Saar. Nii leppisidki sotsidest riigikogu liikmed kokku, et toetusi peab jätkuma kõikidesse maakondadesse.
Et Saare juured on Saaremaal, on ta ehk teistest pisut paremini sealse eluga kursis ja nii jäigi tema osaks ka Saaremaad toetada.
Lisaks Kadrina päästjatele suunas Indrek Saar 5000 eurot ka MTÜ-le Virumaa Naiste Tugikeskus, Väike-Maarja gümnaasiumile kooli õuele madalseiklusraja rajamiseks, Eesti Künniseltsile künnimeistrivõistluste korraldamiseks, MTÜ-le Orissaare Sport ja Saaremaa inveühingule.
Harjumaal keskerakonna nimekirjas kandideerinud Kaido Höövelsoni katuserahad lähevad suuresti Harjumaale. 10 000 eurot saavad riigieelarvest tänu Höövelsonile nii MTÜ Viimsi Tigers Gym kui ka spordiklubi Ookami. Lisaks saab Vinni vallavalitsus 9000 eurot Laekvere kooli tööõpetuse klassi inventari soetamiseks ja Vinni spordikompleksi renoveerimiseks.
Vinni spordikompleksi judosaal kannab nime Baruto Dojo.
  • Vinni spordikompleksi judosaal kannab nime Baruto Dojo. Foto: Vinni spordikompleks
Höövelson lausus, et spordiklubide eestvedajad on tema head tuttavad juba mehe sportlaskarjääri algusaegadest. „Mina tahan, et kahevõitlusalad Eestis alles jääksid ja ka areneksid. Kui võistlustel käia ei saa ja klubi on sulgemisohus, peab lihtsalt toetama,“ põhjendas ta.
Abi küsijaid oli Kaido Höövelsoni sõnul palju ja valikut teha oli üpris keeruline. „Saajate jaoks on see väga oluline, kahjuks oli ette nähtud, et minimaalne toetussumma on 5000 eurot – muidu oleks saanud jagada pisut laiemalt,“ lisas Höövelson, kelle arvates on katuserahade läbi piirkondade toetamine väga hea idee.
Reformierakonda kuuluv Marko Torm otsustas toetada Rakvere Kolmainu kogudust, Rakvere Karmeli kogudust ja Võhma seltsimaja. Summa jagas kolme toetuse saaja vahel võrdselt ehk igaühele 10 000 eurot.
„Eks see ole südame kutse ja vaba tahe,“ põhjendas Torm oma valikut. „Karmeli kogudus ehitab uut hoonet ning see ei ole ehitushindade tõusu arvestades lihtne ettevõtmine. Lisaks on neil oluline panus hingehoidu ja seda ka väljaspool kiriku seinu. Nad on aktiivselt tegevad erinevate sotsiaalprojektidega ning noortega,“ rääkis Torm. „Praegusel ajal on katkisi inimesi palju,“ lisas ta.
Jumalateenistused küll uues kirikuhoones juba toimuvad, kuid tööd teha on veel päris palju.
  • Jumalateenistused küll uues kirikuhoones juba toimuvad, kuid tööd teha on veel päris palju. Foto: Karmeli kogudus
Kolmainu kogudusele on toetus mõeldud hoone renoveerimiseks. Kui Pika tänava kirikust minna mööda, siis on juba fassaadilt näha, et hoone vajab renoveerimist. Tegemist on nn maamärgiga ja on oluline, et hoone saaks korda.
Võhma seltsimajale eraldatud summa on aga mõldud pesemisruumide ehituseks ja renoveerimiseks. „Tegemist on väikeses kohas väga hästi toimiva seltsimajaga. Kohalik aktiiv on seal äge ja neid toetades kastan ma seda pinnast, mis on viljakas,“ ütles Torm.
Marko Torm lootis, et eraldatud katuserahad ärgitavad ka teisi rahastajaid neid projekte toetama.
Torm on seda meelt, et riigieelarvest nn katuserahade maksmine on põhjendatud. „Meil olid fraktsioonis sel teemal pikad arutelud ning fraktsioon oli selles küsimuses umbes pooleks,“ ütles Torm. Tema sõnul on toetusrahade maksmisel toimunud kolm olulist muutust: summad on isikustatud, jagatavat summat vähendati ja kõikidel riigikogu liikmetel on võrdsed võimalused.
EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets suunas toetuse Vao kogukonna MTÜ-le, MTÜ-le Salla Seltsimaja, Pajusti Vaba Aja Keskus MTÜ-le, Roela Tuletõrje Selts MTÜ-le, Kaitseliidu Viru maleva Noortele Kotkastele ja Kodutütardele ning Eesti Vabadusvõitlejate Liidule. Kõiki nimetatuid toetas riigieelarvest 5000 euroga.
„On olnud tavapärane, et toetan mõnda komandot. Eelmisel aastal toetasin Simuna komandot ja nüüd Roelat. Väga tore on see, et Mati Raidma toetas Kadrina komandot. Lisaks olen pidanud oluliseks noorte tegevust toetada ja veel peame erakonnas oluliseks vabadusvõitlejate mälestuste kogumise ja jäädvustamise toetamist,“ selgitas Poolamets oma valikut.
Tema sõnul on EKRE seda meelt, et need nn katuserahad võiks ka ära kaotada, aga seni, kuni neid jaotatakse, siis osalevad ka EKRE poliitikud nende jagamisel. „Ma olen vaadanud ka teistesse erakondadesse kuuluvate riigikogu liikmete eelistusi ja need lähevad tõesti suures osas nendele, kes tuge vajavad,“ märkis Poolamets.
Keskerakondlase Siret Kotka toetused lähevad aga suuresti väljapoole Lääne-Virumaad. Tema suunas 14 000 eurot Järva vallavalitsusele Järva-Jaani järve promenaadi arendamiseks ja 10 000 eurot Tartus tegutsevale mittetulundusühingule Skamja inveesteeringutoetuseks.
Küll peaks aga Lääne-Virumaale jõudma spordiklubile Vargamäe eraldatud 5000 eurot, mis on mõeldud jõusaali inventari soetamiseks Jäneda spordikompleksi.
Lisaks Mati Raidmale otsustas maakonnaga otseselt mitte seotud saadikutest Lääne-Virumaale raha suunata nüüdseks juba riigikogust ministriametisse suundunud keskerakondlane Erki Savisaar, kes eraldas 14 000 eurot MTÜ-le Kehala võistlusradade ehitamiseks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele