Rakvere naine sai rahadega petta

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 18. veebruar 2022
Jaga lugu

Sõbrapäeval sai Rakveres elav naine rahadega petta. Talle helistati tema jaoks võõralt numbrilt ja pakuti investeerimisvõimalust. Paraku ei osanud naine ohtu aimata ja andis investorina esinenud isikule ligipääsu oma pangakontole ja isikuandmetele.

Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu või kõne pangast, mis teatab kahtlasest tehingust kontol, siis ära lase ennast ilusast jutust petta!
Autor: Unsplash

Paar päeva hiljem helistati naisele pangast ja uuriti pangakontolt tehtud tehingute kohta. Nii avastas ta, et tema nimel on võetud erinevatest finantsasutustest laenu, mis on kantud tema pangakontole ja seejärel edasi tundmatutele pangakontodele.

Naisele tekitatud kahju on kokku 1000 eurot.

Ehkki paljud eestimaalased on üpris hästi kursis sellega, mis on libakõned ja kuidas käituda, õnnestub kuritegijatel oma skeeme muutes jõuda aina rohkemate inimesteni. Seni on telefonikelmid tegutsenud peamiselt Tallinna ja Ida-Virumaa suunal, siis järjest enam leitakse ohvreid erinevates Eestimaa paikades, sealhulgas Lääne-Virumaal.

Politsei ja panga esindajad paluvad inimestel suhtuda telefonipetturite kõnedesse äärmiselt ettevaatlikult, eriti olukordades kuis helisataja palub ohvril jagada enda isiklikke andmed ja sisestada Smart-ID või Smart-ID koodid.

„Kahjuks kinnitab kannatanu paroolide sisestamisel ise kurjategija poolt algatatud makse," selgitas Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi ning rõhutas, et inimesed ei tohi lasta end säärastel petukõnedel hirmutada ja kahtluse korral tuleks kõne koheselt lõpetada.

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Rainet Juuse sõnul otsib politsei järjest uusi võimalusi, kuidas kasvatada võimalike ohvrite teadlikkust sellest, kuidas pettureid ära tunda ja nad hõlptuluta jätta.

„Valvsust ei tohi kaotada, sest kelmid ründavad jätkuvalt aktiivselt inimesi, kellelt raha välja petta. Väga positiivne on aga seejuures, et aina enam jõuab politseile ka teateid kelmuskatsetest, kus inimesed ei ole õngitsuskõne ohvriks langenud ega jaga oma PIN-koode telefonitsi kõrvalistele inimestele,“ lisas Juuse.

Politsei soovitab enda vara kaitsmiseks:

Ära lae tundmatu inimese palvel oma arvutisse programme (TeamViewer või AnyDesk), mis lubavad võtta üle sinu arvuti!

Ära edasta võõrale inimesele oma ID-kaardi andmeid, infot isikut tõendavatest dokumentidest, PIN-koodidest, panka sisselogimise andmeid, fotosid krediitkaardist jms!

Ära sisesta kellegi palvel oma Smart-ID või Mobiil-ID koode!

Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele!

Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu või kõne pangast, mis teatab kahtlasest tehingust kontol, siis ära lase ennast ilusast jutust petta!

Petukõne saamisel tuleb see kohe lõpetada ja number blokeerida!

Kui sulle tundub, et oled langenud petturite küüsi, kandnud üle raha või edastanud oma isiklikke pangakonto- või kaardi andmeid, siis teavita sellest esimesel võimalusel panka ja võta ühendust politseiga numbril 112!

Hoiata ja teavita petuskeemidest oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid!

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!