Järvajõe möldri pojast sirgus oma aja rikkaim eestlane

Autor: Andres Pulver • 15. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Kui 1864. aastal tehti kokkuvõtteid Tallinna elanikkonnast, selgus, et Tallinna ja ilmselt ka kogu Eesti jõukaim eestlane oli klaverivabrikant Hans Heinrich Falck, kellele kuulusid lisaks tootmisettevõtetele ja elumajadele ka suured maavaldused Toompea ümbruskonnas.

Hans Heinrich Falck.
Autor: Eesti Ajaloomuuseum

Hans Heinrich Falck sündis 15. aprillil 1791. a Ambla kihelkonnas Järvajõel, mis praegu kuulub Tapa valla koosseisu, mölder Niklas Falcki ja tema eestlannast abikaasa Gertrude Koppelsohni pojana. Kooliharidust sai ta Tallinna Pühavaimu kiriku koolis kõigest kaks aastakest, sest juba 12-aastaselt algas ametiõppimine.

Noor Hans Heinrich omandas väidetavalt üliedukalt nii möldri, sepa, kübarsepa, tisleri, kaupmehe kui ka klaverivalmistaja ja -häälestaja elukutse. Lühemat aega töötas ta kõigil neil elualadel. 1812. aastal, Napoleoni sõja päevil, tegeles ta sõjaväe varustamisega, millega ajas kokku päris soliidse varandusekese.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!