Kanakasvataja: valge muna tuleb valgelt kanalt, pruun pruunilt

Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Lihavõtete aegu tõusevad hinda valged kanamunad, ent pruunid kanad on produktiivsemad munejad, ütleb 30 aastat kanu kasvatanud ettevõtja.

Linnu talu juht Jarno Hermet.

Põllumajandus.ee kirjutab, et Tagula külas Valgamaal asuvas Linnu talus kasvatatakse pruune kanu, sest need on produktiivsemad ja nii tuleb mõnele kliendile ära öelda – seda õnneks paaril päeval aastas.

Pruunide kanatõugude eelistamisel on oma põhjus. “Linnu talu on tootnud kanamune juba mitukümmend aastat. Meie ettevõtte arenguhüpe tuli 1993. aastal just tänu pruunidele kanadele,” räägib Linnu talu OÜ ärijuht Jarno Hermet. “30 aastat tagasi alustasime Leghorni tõugu kanadega, see tõug oli toona laialt levinud, samas oli nende munevus madal ja tervis ka nõrgemapoolne. 1993. aastal aga saime oma farmi Soomest esimesed pruunid kanad, seda täiesti tasuta. Need andis meile toona ettevõte Haaviston Siitoskanala, kellelt ka nüüd tibud oma farmidesse ostame.”

Sealt edasi laiendati tootmist pidevalt. Nüüd toodetakse aastas 25 miljonit muna. Kogu töö tehakse ära 18 töötajaga. Ka on munatoomisel oluline sööda kvaliteet ja ratsiooni stabiilsus, et see vastaks soovitule, toodetakse sööt ise oma söödatehases.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!