Pahnimägi tõi vallale kohtuasjad kaela

Autor: Katrin Kivi • 18. mai 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rakvere vallas tahtis maaomanik teada saada kui palju peitub liiva tema valduste maapõues. Uuringute teostamiseks vald luba ei andnud, viidates looduskaitsealale. Kinnistu omanik andis asja kohtule pureda ja saavutas valla üle võidu.

Veltsi karjääri teisel pool otsas paistab Kiigemetsa kinnistu.
Autor: Katrin Kivi

Kogu lugu algas 2016. aasta alguses, kui Tiit Nõggole kuuluv Largemar OÜ esitas keskkonnaametile taotluse, et saada luba teostada Kiigemetsa maaüksusel geoloogilist uuringut. Keskkonnaameti kaudu jõudis avaldus kooskõlastamiseks valda.

Tiit Nõggo rääkis, et kõnealune maa kuulub tema vennale Peep Nõggole. Tegemist on tagastatud põllumaaga, mille üks serv ulatub vastu Veltsi karjääri. Veltsi karjäär asub omakorda Pahnimäe taga, seitse kilomeetrit Rakverest Haljala poole.

„Kunagi olid need maad muinsuskaitse all, kuid riik leidis, et tegemist pole siiski kaitset vajava piirkonnaga,“ rääkis Tiit Nõggo ja selgitas, et nende huvi uurida ja kaevandada piirneb üksnes eravaldusega – linnamäge mehed puutuda ei plaaninud.

Esialgu oli vallaga koostöö sujuv. „Vallast öeldi, et pole probleemi. Pakuti koguni, et ostavad ise kaevandatava liiva ära. Siis aga olukord muutus ja geoloogilise uuringu loa taotluse osas tehti 27. mail 2020. aastal meie jaoks negatiivne otsus.“

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!