• 08.08.22, 11:03

Eesti toidukaup on kohati kallim kui Soomes

Kuigi Eesti hindu on peetud Soomega võrreldes soodsaks, siis enam see vähemalt toidupoes paika ei pea, kirjutab Helsingin Sanomat, kes võrdles poekettide hindu.
Soomlastel enam Eestis toidu järel käia nii väga ei maksagi, selgub Helsingin Sanomate toiduvõrdlusest.
  • Soomlastel enam Eestis toidu järel käia nii väga ei maksagi, selgub Helsingin Sanomate toiduvõrdlusest. Foto: Indrek Susi
Leht toob esile, et toit on Eestis kiiresti kallinenud, Eurostati andmetel 16,4 protsenti Soome 8,7 protsendi vastu juunis.
Helsingin Sanomat võrdles hindu veebipoodides, Eestist võeti Rimi ja Selveri hinnad ja Soomest Prisma ja K-marketi omad.
Enne veel toob leht ära sissetulekute võrdluse: kui eestlase mediaansissetulek oli Eurostati andmetel eelmisel aastal 12 620 eurot, siis Soomes 25 460 eurot. Lisades, et eestlaste palgad kerkivad kiiresti hoolimata sõjast Ukrainas.
Helsingin Sanomat kirjutab, et võrreldavatest toodetest on Eestis näiteks kala hind tõusnud kiiremini kui Soomes. Värske kala hind on Eestis alates eelmise aasta maist tõusnud 77 protsenti, Soomes oli see juunis 47 protsenti kallim kui aasta tagasi. Nii on nüüd Soomes ja Eestis lõhe praegu üsna sama hinnaga, kui eripakkumisi mitte arvestada.
Võrdlus näitas, et piimatooted on Eestis üldiselt üsna kallid. Tetrapakis lehmapiima liiter oli Eestis veidi kallim kui Soomes, kuid oma mõju avaldab ka see, et Soomes on piima saadaval kaupluste oma kaubamärkide all, märkis leht.
Näiteks Kotimaista lahja piim maksis Prisma veebipoes 0,85 eurot. Eestis maksis Alma piim Rimis 0,99 eurot. Leht lisab siiski, et kilepakendis piim maksis Selveris vaid 0,59 eurot.
Kaerapiima hind on kiiresti tõusnud nii Soomes kui Eestis. Siiski tulleb Oatly iKaffe eest Eestis maksta üle euro rohkem kui Soomes.
Ka kanamunade hind ületab Eestis Soome oma, näitab lehe võrdlus.
Samuti on kartulid mõlemas riigis kiiresti kallinenud, Soomes 137 ja Eestis 125 protsenti, nende hind aga erineb liigist ja pakendist sõltuvalt väga suurelt.
Kahekilone kartulikott maksis Eestis lehe teatel kaks ja pool eurot, Soomes aga jäi hind alla kahe euro. Lahtine varajane kartul oli kõige odavam Selveris, 0,49 eurot, Prisma Soome veebipoes tuli kilo eest maksta 0,69 eurot.
Samas hinnas oli mõlemas riigis sea- ja loomaliha hakklihasegu.
Leht märgib, et hinnavõrdlus pole ammendav tootjast ja kaubamärgist tulenevate erinevuste tõttu, erinevused tulenevad ka kaupluste hinnakujundusest.

Seotud lood

Uudised
  • 04.08.22, 06:00
Kallis elektrihind pani suured poeketid paremaid lahendusi otsima
Praegusel kriisajal otsivad kõik inimesed ja ettevõtjad võimalusi, kuidas elektrihinnatõusust tulenevaid kulusid minimeerida. Mõistagi teevad seda ka suured poeketid, mis peavad kütma ja valgustama suuri pindasid ning säilitama toitu vastavalt nõuetele külmkappides.
Uudised
  • 04.08.22, 16:47
Karm prognoos: talvine elektrihind võtab põlvist nõrgaks
Üllatus 36 000 kodule: toetus katab kogu elektri hinna
Kui sel suvel on börsipaketil tarbijaid nörritanud rekordhinnad ja juuli oli kõigi aegade kalleima elektriga kuu, siis talveks prognoositakse veel 1,7–2,3 korda kallimat elektrit. Positiivse poole pealt on rohkem kui 200 000 leibkonda fikseerinud hinna odavamalt, kui praegu börsil välja käia tuleks.
Uudised
  • 29.07.22, 06:02
Need olid avatud talude päeval Virumaa popimad talud
Läinud nädalavahetusel oli kõigile huvilistele avatud üle 300 talu, kuhu leidis tee 260 000 külalist. Tegemist on avatud talude päeva külastusrekordiga. Lääne-Virumaal osales 22 talu, kuhu jagus ligi 12 000 käijat.
Uudised
  • 03.08.22, 13:06
Näljahäda järel tuleb suur sõda
Eesti ajalugu on ikka näidanud seda, et pärast suuri näljahädasid on meestel tulnud sõjatee jalge alla võtta. Eriti tuntud on Põhjasõja-eelne suur nälg, kuid ka pärast 1808. a. näljahäda tuli meestel Prantsuse sõtta minna.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele