Rakvere mees tutvustas jänkidele Baltimaade okupeerimist Nõukogude Liidu poolt

Autor: Andres Pulver • 8. september 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Väino Riismandel (paremal) ja legendaarne diplomaat Ernst Jaakson.
Autor: Rahvusarhiiv

Veel kümmekond aastat tagasi võis aeg-ajalt lehtedest lugeda või raadiostki kuulda ühe asjaliku ja soliidse Ameerika vanahärra kommentaare päris paljudel teemadel. Väino Riismandel võttis sõna sugupuu-uurimise, ajaloo, paguluse, aga ennekõike juriidilistel teemadel.

Väino Johan Riismandel sündis 8. septembril 1920 Rakveres maksuinspektori pojana. Koolitee viis teda isa töökohtade tõttu Valka ja Tallinna ning hiljem Tartu ülikooli õigusteaduskonda, mille ta lõpetas vaatamata okupatsiooniaastale ja sõjakeerisele 1942. a cum laude.

Magistrikraadi kaitses ta 1943. aastal, väitekirja teemaks oli „Kehtiv käibemaksuõigus“. Teadusliku stipendiaadina edasi õppides omandas ta 1945. a Saksamaal Jenas Friedrich Schilleri ülikoolis doktorikraadi.

Paraku tuli Väino Riismandelil juba sama aasta juunis uuesti asuda põgenikuteekonnale – seekord üle nädala kestnud reis kaubavagunites Jenast Augsburgi Lõuna-Saksamaal. Põhjuseks oli lääneliitlaste lubadus loovutada Saksamaa keskosa Nõukogude Liidule.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!