Jumala klouni poolt mürgitatud soe ja ligitõmbav täht

Autor: Andres Pulver • 19. september 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Fausti Turban neiu Ärnjana Oskar Lutsu "Suves" 1955. aastal Rakvere teatris. Tootsi rollis Paul Kilgas.
Autor: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Näitlejad liiguvad ikka teatrist teatrisse. Fausti Turban alustas Narvas, kuid sõja järel leidis Rakvere. Ta käis küll korra ära, kuid naases, et jääda. Jääda aastakümneteks.

Faustine Turban sündis 19. septembril 1914 Narvas ettevõtliku ärimehe Aleksander Eegi ja tema kaasa Liisa esimese tütrena. 1932 lõpetas ta Narva ühisgümnaasiumi, näitlemist alustas ta tõsisemalt kaks aasta hiljem Ilmarise seltsis. 1938. aastal sai temast Narva teatri näitleja.

Nõukogude ajal see stardiaeg ilmselt ei sobinud, sest Fausti Turbani 25-aastast lavategevuse juubelit tähistati hoopis 1965. aasta oktoobris ja sel puhul ilmus ajalehes Punane Täht ka tema kolleegi Olev Eegi artikkel.

„Teatripisik puges Sinusse siis, kui Sa isa käekõrval esimest korda üle Narva teatri „Võitleja“ läve astusid. „Jumala kloun“ mürgitas Su. Timuka hüüd. „Pea maha! ...“ on Sul siiani meeles - ju ta siis ka südameni jõudis, sest mis südames, see meeles.

Sellest päevast peale lidus pikakoivaline plaatinabiond tütarlaps igal hommikul tulistjalu „Võitleja“ poole. Jakob Liivi „Ordumeistrit“ vaatasid Sa nii kaua, kui tükk kulus päris pähe. Sai teine nii selgeks kohe, et omakandi tüdrukutega õpiti see ära ja mängiti maha ka.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!