Rakvere rätsepa poeg oli esimene iseseisvuse eest langenud ohvitser

Autor: Andres Pulver • 21. september 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Hugo Jürgenson.
Autor: Rahvusarhiiv

Vabadussõjas hukkus umbes 5000 Eesti meest ehk 5000 liiga palju. Esimene ohvitser, kes langes, oli Hugo Jürgenson.

Hugo Wilhelm Leonhard Jürgenson sündis 21. septembril 1894 Rakveres rätsepmeistri peres, hariduse omandas Rakvere linnakoolis. 1914. aasta novembris astus ta vabatahtlikuna tsaariarmeesse ja 1915. aasta mais saadeti terane nooruk sõjalise hariduse omandamiseks 2. Petrogradi lipnikekooli, mille ta lõpetas sama aasta augustis.

Lipnik Hans Jürgenson saadeti teenima 223. Odojevski jalaväepolku ja selle koosseisus osales ta lahingutes saksa vägede vastu, saades põrutada ja gaasimürgituse. Vapruse eest anti talle püha Stanislavi 3. järgu orden.

1917. aasta mais pöördus Hugo Jürgenson leitnandi auastmes tagasi Eestisse ja määrati Rakveres paikneva 1. Eesti polgu 6. roodu ülemaks ning ülendati alamkapteniks.

Septembris määrati ta Tartus formeeritud Eesti tagavarapolgu 2. roodu ülemaks ja mees oli sel kohal kuni üksuse laialisaatmiseni sakslaste poolt 1918. a veebruaris. Sama aasta märtsis viidi Jürgenson üle Haapsalus paiknevasse 1. Eesti polku, mille 5. roodu nooremohvitseriks oli ta kuni väeosa likvideerimiseni aprillis 1918.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!