Koolipoisid andsid elu isamaa vabaduse eest

Autor: Andres Pulver • 2. veebruar 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Tartu rahuleping, mis sõlmiti 2. veebruaril 1920, lõpetas Vabadussõja Eesti vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Rakveres meenutavad Vabadussõda Amandus Adamsoni loodud mälestussammas (õigemini küll selle koopia) Ausambamäel ja pisut vähem tuntud mälestustahvel sõjas langenud koolipoistele Rakvere gümnaasiumis. Ja loomulikult langenute hauad kalmistutel.

Mälestustahvel Vabadussõjas hukkunutele poeglaste gümnaasiumi seinal.
Autor: Eesti Rahva Muuseum

Vabadussõjas langes kolm Rakvere gümnaasiumi õpilast, lisaks tapeti punase terrori käigus üks õpetaja, üks vilistlane ja üks õpilane.

Esimesena hukkus 27. novembril 1897 sündinud Lasinurme viinapõletaja poeg Ferdinand Silberstern.

Ajaleht Vaba Maa kirjutas 27. mail 1934: „Üks esimesi ohvreid vaba Eesti eest oli Rakvere gümnaasiumi õpilane Ferdinand Silberstern. Olid veebruarikuu lõpupoolsed päewad 1918. a. ja terves Eestis möllas punane terror. Kui aga 23. veebruaril Saksa okupatsioonivõimud Eesti pinnale tungisid, sattusid kommunistid segadusse.

Keila all võtsid kommunistid lahingu kaotusega vastu ning siis algas põgenemine. Juhtivate kommunistidena tegutsesid Rakveres tol ajal Karl ja Johannes Lugenbergid, Anna Leetsmann, Aleksander Kippar, Sandberg j. t. ning nende peakorteriks olid praegused Rakvere-Paide rahukogu ruumid, kus asus ka tribunaal.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!