Presidendi kokk küpsetab Kadrinas kaerakäkki

Autor: Katrin Kivi • 24. november 2022
Jaga lugu
Staarkokk Inga Paenurm õpetab Kadrinas, kuidas teha Kadripäeva pidurooga.
Autor: Lauri Naan

Toomas Hendrik Ilvese administratsiooni köögis tegutsenud kokk õpetab homme Kadrinas, kuidas valmistada traditsioonilisi kadripäeva roogasid. Kohapeal valmivad lambaribi kruubipudruga, kaerakäkk ja karaskimuffinid, joogiks kodune limonaad.

Koolitus toimub Kadrina rahvamajas ja seda viib läbi 2005. aastal aasta koka tiitli pälvinud Inga Paenurm, kes on Markofka söögimaja perenaine. „Mulle endale vanaaja toidud väga meeldivad,“ märkis ta. „Samuti meeldib teistele, eriti noortele, õpetada, kuidas vanasti sööki tehti.“

Paenurm viitas, et vanasti oli eestlane taluinimene, kelle jaoks oli toit eelkõige kehatäide. Kuna tol ajal maitseaineid ei tuntud, siis sageli polnud toit just kõige suurem maitseelamus.

Mõistagi ei tähenda see seda, et homsel koolitusel pakutakse maitsetut körti ja maitseelamusi loota pole. „Kindlasti saab teada seda, kuidas vanasti toitu tehti, ent olen ka vanad traditsioonilised retseptid kaasajastanud,“ selgitas Paenurm.

Paenurm rääkis, et teeb koostööd Eesti Folkloorinõukoguga. „Nad on loonud projekti “Hakkame santima!”, mille eesmärgiks on elavdada sanditamise tavasid, mis kipuvad globaliseeruvas ja moodsas maailmas üha enam oma päevakajalisust kaotama. Kuna just mardi- ja kadrisandikombestik on olnud Eestis tuntud ning ka tänase päevani säilinud, oleme keskendunud just neile kahele sanditamiskombestikule.“

Kadrikombestikuga saab end kurssi viia 25. novembril.

Lisainfo SIIN

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!