Tuumajaama püstitav Fermi Energia vajab hiigellaenu

Autor: Lauri Leet • 14. jaanuar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Fermi Energia soovib Eestisse rajada väikestel moodulreaktoritel põhinevat tuumajaama, mis erineb sellest Golfech EDF tuumaelektrijaamast Lõuna-Prantsusmaal mitme detaili võrra.
Autor: CHARLY TRIBALLEAU

Kui seni on Eestisse tuumajaama rajamist planeeriv Fermi Energia kaasanud tuumajaama rajamiseks neli miljonit eurot, siis jaama valmimiseks tuleb laenuraha kaasata oluliselt rohkem.

Fermi Energia juhatuse liige Henri Ormus lausus Äripäeva raadio saates "Energiatund", et laenuraha lõplikku osakaalu on praegu raske öelda, ent ilmselt peaks selle osakaal koguinvesteeringus ulatuma pooleni jaama kogumaksumusest ehk ligikaudu 500miljoni euroni.

Hetkel kaasatakse tema sõnul raha kodumaistelt investoritelt ja regionaalsetelt energiaettevõtetelt ning ehituse faasi jõudmisel on plaanis leida suuremas mahus raha erinevatelt eraettevõtjatelt ja investoritelt. Üheks investoriks on praegu Rootsi energeetikaettevõte Wattenfall.

Arvi Hamburg: tuumaenergiata pole süsinikuvaba elektritootmine võimalik

Teaduste Akadeemia energeetikakomisjoni esimehe Arvi Hamburgi sõnul on selge, et Eestil on vaja elektri tootmisvõimsusi juurde ja kui me tõesti tahame süsinikuvaba energeetikat, siis ilma tuumaenergiata see võimalik pole.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!