Usulahk püüdis end süüdistustest tulutult päästa

Autor: Andres Pulver • 6. mai 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Usuühenduse liidrid Juhan Valgustee (vasakul), Mihail Smirnoff ja Karl Adolf Nusar.
Autor: Ühendus Kristuses

Rakveres tegutsenud usuühing „Ühendus Kristuses“ tundis end 90 aastat tagasi sügavalt puudutatuna nende vastu algatatud juurdlusest ja selle kajastamisest ajakirjanduses.

Vastukajaks Virulases ilmunud kirjutisele, mida vahendasime, saatis ühingu esimees Karl Adolf Nusar ajalehele selgituse ja mitme usuühingu liikme kirjad.

Ajaleht avaldas mitu kirja ja tsiteeris Nusari selgitust. Meenutame – kohtu-siseministeerium algatas „Ühendus Kristuses“ tegevuse uurimiseks juurdluse. Ajaleht kajastas ühingu tegemisi ja süüdistas seda perekondade lõhkumises.

Virulases 6. mail 1933 ilmunud artiklis väideti, et Nusari selgitus oli „tõestuseks meie poolt ettetoodud väidetele — perekonnaelu lagunemisele nimetatud usuühingu liikmeskonnas.

Nusar kirjutas, et „nendes perekondades, milledes tekkinud lahkhelid religioossel alusel, algasid vastolud juba enne ühingu asutamist ja enne tutvust Smirnoffidega“. Ajalehe väitel oli lahkhelide tekkimisest kuulda kaebusi ainult Smirnoffide ajast.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!