Aita tutvustada Lääne-Virumaa kauneid paiku

Autor: Aivar Hundimägi • 2. august 2023
Jaga lugu
Millist paika Lääne-Virumaal soovitad turistil kindlasti külastada?
Autorid: Jelena Tsenno, Visit Estonia

Lääne-Virumaa pakub mitmekesiseid võimalusi puhkuse veetmiseks. Milliseid paiku soovitad sina kindlasti külastada ja miks?

Osale Lääne-Virumaa Uudiste küsitluses ning aita nii tutvustada Lääne-Virumaad. Selleks täida artiklile lisatud lühike ankeet. Inspiratsiooniks pakume lugeda omavalitsusjuhtide vastuseid samale küsimusele.

Tapa vallavanem Valdo Helmelaid:

Oleneb kuspoolt külaline saabub. Tallinna poolt tulles soovitan esimese kohana minna Jänedale. Seal on põnev loss, st endine mõisahoone põnevate endiste elanikega ning nende kuulsate külalistega ning ajalooga mida väike muuseum kajastab. Pädeva giidiga on võimalik teha ka ringkäik. Kui kuupäevaga klapib on võimalik vaadata ka suveetendust.

Tapa valla piiril, vastu Kaitseväe polügooni, asub põnev Rabasaare küla. Kunagine tööstusasula, mis mõned aastad suisa tühjana keset metsi ja rabasid seisis ning kus Kaitsevägi äsja omaõppelinnaku avas. Kui võitlejad seal parasjagu ei harjuta on linnak külastajatele avatud. Tööstusajalugu koos värskelt rajatud hoonemakettidega on põnev ja omapärane vaatepilt.

Tapale jõudes võib tänavu suvel samuti sattuda suveetendusele mis toimuvad vaksalihoones. Linna ja valla ajalooga saab tutvuda hubases aedlinna sügavuses asuvas Tapa muuseumis.

Tapa külje all olevas Moe külas on avatud piiritusetehase külastuskeskus.

Tamsalus on samuti vaadata tööstusajalugu, lubjapark, tulevikus kujuneb vaatamisväärsuseks 100 Tamme park, ajalooalane väljapanek on nähtav selle servas asuvas nn “Kukelossi“ korrastatud varemetes.

Valla kaguservas asuvas Järsi külas on Puhta Vee Teemeapark.

Rannapuhkuse veetmiseks on parim Porkuni järv.

Ning alati võib soovida – minge metsa! Seda on meil samuti palju.

Rabasaare külas asuv kaitseväe linnavõitluslinnak
Autor: Maria Grünberg

Kadrina vallavanem Kairit Pihlak:

Soovitan läbida oma lemmikut – Viitna loodusõpperada (7 km). Väga vaheldusrikas maastik ja imelised vaated.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla:

Puhkajale soovitan kõigepealt, et vaata veidi ringi ja tule siia päriselt elama. Aga puhkuse ajal hüppa Eestimaa kõige puhtamasse järvesilma Äntu Sinijärve, roni Pandivere kõrgustiku tippu, Emumäe torni, külasta Võivere renoveeritud tuulikus Struve-Tenneri muuseumi ja Kiltsi mõisa/parki ning otsi Ebavere hiiemäel ”peidetud” linna väravad ülesse. Jäta telefon autosse, lase ajal, rahul ning loodusel endast läbi voolata.

Emumägi on Põhja-Eesti kõrgeim tipp.
Autor: Kristel Kitsing

Rakvere linnapea Triin Varek:

Igal juhul tuleb külastada Rakveret, sest siin leidub kõigile tegevusi. Linnus ja muuseumid, Aqva, mõni tore sündmus Vallimäel või tehke seal lihtsalt üks mõnus ja tore jalutuskäik, mille kohta aina rohkem kiidusõnu on just väljapoolt kosta. Vallimägi on küll kontsertpaik, aga inimesed naudivad seal ka muul ajal vaba aja veetmist, just vaadete ja jalutamise osas.

Minu lemmikud on muidugi ka mõisad Palmse, Sagadi, Vihula. Igaüks omanäoline ja põneva ajalooga.

RMK matkarajad on meil väga toredad ja neid on palju ning samuti erinevaid. Näiteks Viru Rabas tasub nautida päikesetõusu koos hommikuujumisega, Oandu Kopra rajal on võimalusega kobrast sulistamas kohata. Lisaks Viru Folk ja armsad rannaäärsed külad Käsmu, Võsu…, Sagritsa muuseum, Kunda toredasti korda tehtud rannapromenaad. Wähja Festival Väike-Maarjas jpms.

20. augustil ootame muidugi kõiki Rakvere Vallimäel Taasiseseisvumispäeva kontserdile ringlaval, esinevad Maarja-Liis Ilus ja Rein Rannap ning kontsert on külastajatele tasuta.

Rakvere Vallimäe vabaõhukompleks.
Autor: Rakvere kultuurikeskus

Vinni vallavanem Rauno Võrno:

Soovitan Lavi allikal veepudelid täis panna ja Vinni Pajusti kirjandustammikut ning Tudu järve matkarada külastada.

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum:

Kindlasti tasub külastada Võsut, Palmset, erinevaid mõisaid. Loomulikult Rakveret. Väike-Maarjas soovitan käia vaatamas hülgepoissi ning käige kindlasti ära ka Lammasmäel.

Loe ka artiklist „Omavalitsusjuhid veedavad puhkuse Eestis“, mida tegid omavalitsusjuhid oma puhkuse ajal.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!