Kõlvarti võit. „Usun, et saime tugevamaks!“

Autorid: Eliisa Matsalu, Liis Treimann • 10. september 2023
Jaga lugu
Keskearakonna esimeheks valitud Mihhail Kõlvart (paremal) ning talle kaotanud Tanel Kiik pärast tulemuste selgumist.
Autor: Liis Treimann

Mihhail Kõlvarti võit keskerakonna kongressil oli kindel juba enne, kui temale antud häälte sedeleid üldse lugema hakati.

Tanel Kiik 489, Mihhail Kõlvart 543. Tulemus välja hüütud, kadus Tanel Kiige näolt naeratus. Peas hakkas kerima pikk päev ja selja taha jäänud kampaania. Mis läks valesti?

Kõlvarti õnnitlejad.
Autor: Liis Treimann
Tanel Kiik ja Jüri Ratas peale Kiige häälte lugemist.
Autor: Liis Treimann

Kaks noormeest, seljakotid seljas, longivad pettunult Paide E-Piima spordihalli trepist alla. „Ei saagi jõusaali täna,“ ütlevad nad nördinult.

Tõepoolest, pühapäeval on spordihallis teistsugune jõukatsumus. Vastamisi on Tanel Kiik ja Mihhail Kõlvart, kes võitlesid keskerakonna esimehe koha nimel.

Muidu unine Paide kesklinn kubiseb juba ennelõunal sadadest keskerakondlastest. Hilinejad parkimiskohti enam naljalt ei leia. Pooli neist – kui mitte enamikke – pani politsei paar kilomeetrit enne Paidesse jõudmist alkomeetrisse puhuma.

Mõnikord on Mihhail Kõlvart ka papist poiss. Paidesse saabujaid tervitab pühapäeval Mihhail Kõlvarti ja ninasarviku papist kuju.
Autor: Liis Treimann

Keskerakond on lõhki. Kongressile kogunenud delegaadid arutlevad omavahel, et seis Kiige ja Kõlvarti vahel on ääretult tasavägine, kuid pigem usutakse, et võidab Tanel Kiik.

Kongressil andsid külalistele käppa keskerakonna senine esimees Jüri Ratas ja Mihhail Kõlvart. Kongressile saabus ka neid, kes emma-kumma kätt suruda ei tahtnud.
Autor: Liis Treimann

Keskpäeval astub seitse aastat erakonda juhtinud Jüri Ratas viimast korda esimehena parteikaaslaste ette lavale. Ta tunneb end vabalt, sest ta võib öelda, mida tahab – täna õhtul langeb lõplikult koorem ta õlgadelt. Kuigi Jüri Ratase juhtimisel tabas erakonda oma senise ajaloo suurim kaotus riigikogu valimistel, kuulavad erakonnakaaslased Ratast pingsalt. Võib-olla sellepärast, et teavad, et see on viimane kord, kui seda tegema peavad.

Keda valida? Kuigi enamik delegaate on oma valiku ära teinud juba enne kongressile saabumist, käib võitlus kõhklejate nimel viimase minutini.
Autor: Liis Treimann

Ratas siunab kõnes igal võimalusel reformierakonda ja praegust valitsust ning õigustab oma otsust lüüa 2019. aastal reformierakonnale nuga selga, et teha valitsus hoopiski EKRE ja Isamaaga. See oli samm, mis maksis keskerakonnale tänavustel riigikogu valimistel 10 mandaati. Samm, mis keskerakonna lõhestas.

„Mulle ka ei meeldinud EKRE möla. Kuid mulle meeldis, mis selles valitsuses ära tehti,“ räägib Ratas. Ta lisab, et nüüd on aga osad keskerakonna enda liikmed muutunud keskerakonna suurimateks kriitikuteks. Nii ei tohiks olla. See on ilmselge pahakspanu Kõlvartile ja tema meeskonnale, kuid Ratas ei ütle seda otsesõnu välja ega peatu sel teemal pikemalt. Küll aga kiidab ta taevani Tanel Kiike, keda ta hea meelega uue esimehena näeks.

Kui Ratas kõne lõpetab, tõuseb rahvas saalis püsti ja aplodeerib. Istuma jäävad vaid kaks prouat. Ent vaatepilt on liigutav sellegipoolest. Jüri Ratas pühib oma pisarais silmi.

Pingelangus. Jüri Ratas oli erakonna esimees seitse aastat.
Autor: Liis Treimann

Ratas astub lavalt maha ja hingab sügavalt sisse. Tehtud. Seejärel kõnnib ta Tanel Kiige järel saali teise otsa. Nii nagu Tanel Kiik on aastaid kõndinud Jüri Ratta selja taga.

Tanel Kiik luges enne kongressi kogumikku „50 kõnet, mis muutsid maailma“. Ka luges ta kongressil hoolega oma pühapäevast kõne ette. Kiik rõhutab sõnu, mida vaja, ning tõstab sobivatel hetkedel rusikat õhku. Kuid mida kauem Kiik kõne peab, seda enam kostab saalis delegaatide jutuvada. Enim elavnes publik siis, kui Kiik ütleb, et peaminister Kaja Kallas peaks tagasi astuma.

Anna patsu ka. Jüri Ratas on kindlalt Tanel Kiige leeris, samuti Rakvere linnapea Triin Varek (paremal). Mihhail Kõlvarti suurim toetaja Lääne-Virumaal oli aga piirkonna esimees Siret Kotka.
Autor: Liis Treimann

Ka Kiik ütleb, et erakonna suurimad kriitikud ei tohiks tulla erakonna enda seest. Kuid ta jätab lahtiseks, mida sellega täpselt mõtleb. Kui keskerakonna juht oli veel Edgar Savisaar, siis kiputi teisiti mõtlejaid eest „ära saatma“, et esimees saaks teha, mida tahab. Seega jääb veel vastuseta, kas esimehe vahetus paneb Keskerakonna sisevõitlusele punkti või hoopiski süvendab leeride vahelisi pingeid.

Mihhail Kõlvart on teisest puust kui Kiik. Ta tuleb lavale ja tõstab oma kõnemapi üles. „Siin sees on üks pikk ja igav kõne programmist, plaanidest, ideedest,“ ütleb ta, andes sellega ka hinnangu Kiige peetud kõnele. „Kuid ma mõtlesin hoopis, et räägin teiega otse,“ lisab Kõlvart ning astub kõnepuldi tagant välja. Klišee, kuid see töötab – saal jääb vaikseks ja kuulab, mida Kõlvartil öelda on. Taustal kostub vaid kellegi ennastunustav naer kohvikunurgast.

Mihhail Kõlvart viskab paberil kõne nurka ja asus publikuga vestlema. Takkatiiru kinkis ta veel erakonnale uue laulu.
Autor: Liis Treimann

Kõlvart räägib, et ta on lihtne inimene, kellel on lihtne taust, mistõttu võib-olla ta ei sobigi peaministriks. Ta räägib, kuidas inimesi on hirmutatud, et kui temast saab keskerakonna esimees, muutub erakond Vene parteiks. See ei ole nii, ütleb Kõlvart. Ta räägib Eestist ja integratsioonist. Jutustab, kuidas ta läks tööle juba 12aastasena. Kõlvart viskab kõnes nalja ja rahvas naerab. Kõlvart pöördub otse inimeste poole, vaatab neile silma. Kõlab juubeldusi, aplause.

„Teisiti mõtleja pole kohe erakonna lõhkuja. Mina tahan erakonda, kus kriitika on lubatud – ka erakonna esimehe kriitika,“ ütleb Kõlvart.

Kõne lõpus teeb Kõlvart Savisaareliku käigu. „Mul on teile kingitus,“ ütleb ta. „Ma lasin keskerakonnale uue laulu teha.“ Saalist kostub paar ohet ja imestust, kas tõesti hakkab Kõlvart kohe laval laulma. Kuid Kõlvart kutsub lavale laulma Märten Männiste, kelle isa kuulub EKREsse ja kelle õde on EKRE liikme Jaak Madisoni kaasa.

„Meid ootab uus algus ja muutuste tuul,

me koos seda teed saame minna...“

Rahvas tõuseb püsti ja plaksutab kaasa. „Ilus laul,“ ütleb üks kongressil osaleja. „Aga kus süüa saab?"

Hääletus algas lubatust hiljem ja kestis ka oluliselt kauem kui planeeriti. Delegaate oli lihtsalt nii palju. Priit Toobal lõi usinalt hääletussedelitele templeid.
Autor: Liis Treimann
Autor: Liis Treimann

Kui esimehe valik sõltuks ainult täna peetud kõnest, oleks kindel võitja Mihhail Kõlvart. Tegelikult on häältega kauplemised ja moosimised ära tehtud juba enne kongressi erakonna piirkondades. Siin on Tanel Kiigel eelis - tema leeris on ka endine regionaalminister Jaak Aab, kel on erakonnas väljaspool Tallinna tugevad sidemed. Samal ajal oli Tallinnas piirkondi, kellele ei pakkunud Tanel Kiigega kohtumine isegi huvi.

Ka Jüri Ratas tõdeb, et seis on tasavägine. „50-50," ütleb ta.

Delegaadid suunduvad hääletama ja Heimar Lenk jääb lavale loetlema ette nimesid, kes kandideerivad erakonna juhatusse. „Jaak Aab, Taavi Rõivas...Aas! TAAVI AAS!“ parandab ta ruttu.

Hääli loetakse kokku pea neli tundi.

Tanel Kiik saab 489 häält. Kiigele jõuab kohale, et ta kaotas, ja ta näoilme kivistub. Mihhail Kõlvarti toetajad huilgavad rõõmust, kuid Kõlvart ise püsib rahulikult. Enne õhtut ei hõisata.

Loetud on Mihhail Kõlvarti 490 hääletussedel, võit on käes.
Autor: Liis Treimann
Erakonna endine esimees Jüri Ratas õnnitlemas värskelt valitud esimeest Kõlvartit
Autor: Liis Treimann

Mihhail Kõlvart saab 543 häält ja võidab erakonna esimehe valimised.

Autor: Liis Treimann

Kõlvarti toetajad said ka keskerakonna juhatuses enamuse

Kongressi valimistulemused:

Esimeheks valiti Mihhail Kõlvart

Juhatuse liikmeteks valiti Jüri Ratas, Jaak Aab, Lauri Laats, Taavi Aas, Vadim Belobrovtsev, Vladimir Svet, Yana Toom, Jaan Toots, Andrei Korobeinik, Marika Tuus-Laul, Jaanus Karilaid, Maria Jufereva-Skuratovski, Andre Hanimägi ja Mihkel Undrest.

Põhikirjast tulenevalt kuuluvad automaatselt juhatusse volikogu esimees (Tõnis Mölder), riigikogu fraktsiooni esimees Tanel Kiik ja noortekogu esimees (Valentina Bortnovski).

Aukohtu esimeheks valiti Kalle Klandorf

Revisjonikomisjoni liikmeteks valiti Andres Kalvik, Andres Jaadla, Eha Võrk, Andres Kolis, Kalle Jõks, Reet Trei, Eevi Paasmäe.

Enne kongressi otsustas keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna juhatus, et toetab erakonna esimehe valimisel mõlemat kandidaati. Erakonna juhatusse Lääne-Virumaa piirkonna poolt esitatud kandidaatidest valiti juhatusse Jüri Ratas, Jaak Aab, Taavi Aas, Vadim Belobrovtsev, Andre Hanimägi, Maria Jufereva-Skuratovski, Jaanus Karilaid, Andrei Korobeinik, Lauri Laats, Yana Toom, Jaan Toots, Marika Tuus-Lauli, Vladimir Svet ja Mihkel Undrest.

Juhatusse ei osutunud aga valituks Lääne-Virumaa piirkonnast kandidaatideks esitatud Enn Eesmaa, Anneli Ot, Ester Tuiksoo ja Rakvere piirkonna juht Triin Varek.

Pärast tulemusi. "Muidugi olen pettunud."

Valimised kaotanud Tanel Kiik tunnistas, et muidugi tunneb ta pettumust, kuid usub ja loodab, et Mihhail Kõlvart viib erakonda edasi. Kiige sõnul ei taha ta, et sisevõitlus edasi kestaks, vaid soovib, et erakond arutaks üheskoos edasi sisulisi küsimusi.

Mihhail Kõlvart ütles oma võidukõnes, et ta emotsioonid on laes. Ta tänas Tanel Kiike hea konkurentsi eest. "Usun, et see tegi meid tugevemaks," ütles ta.

Tanel Kiik lahkumas kaotajana erakonna kongressilt.
Autor: Liis Treimann

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!