Kas teatrilavade staar koputas konkurendid Siberisse surema?

Autor: Andres Pulver • 18. oktoober 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kaarel Karm 1945. aastal Hamleti rollis Estonias.
Autor: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Kaarel Karm kirjutas end meie teatrilukku paljude superrollidega esmalt Estonia ja hiljem draamateatri laval. Tema osatäitmiste nimistusse kuuluvad teiste seas Hamlet ja Othello, Kaval-Ants ja Oru Pearu, Kihnu Jõnn ja Olovernes.

Kuigi Kaarel Karm (kodanikunimi oli tal tegelikult Karl Länts) sündis 18. oktoobril 1906 Narvas, veetis ta oma lapsepõlve Lääne-Virumaal – Vihulas, Tatrusel, Varangul, Kundas. Ning Karula külje alla rajas ta hiljem oma Kuusiku suvekodu. 1930-ndail aastail lavastas Kaarel Karm Vihula rahvamajas isetegevuslaste näidendeid ja mängis neis ise kaasa.

Hariduse sai Karm Tallinnas, kus ta õppis poeglaste kommertskoolis, 1925 lõpetas nooruk dekoratsiooni erialal Riigi Kunsttööstuskooli. Koos graafikat õppinud koolivenna Ants Eskolaga, kellega koos kunsttööstuskoolis asjaarmastajalikku teatrit tehti, mindi 1925. aasta suvel Estonia poolt välja kuulutatud näitlejate katsetele.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!