Jakob Liiv andis Rakverele teatri

Autor: Andres Pulver • 28. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Jakob Liiv oma töölaua taga pronsi valatud Jakob Liiva valvsa pilgu all.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Meil on olnud äraütlemata palju õnne, et meil on siin Virumaal olnud selline mees nagu Jakob Liiv. Just seesama kitsaste prilliraamide tagant kelmikalt kiikav vuntsidega vanahärra, kes on nii teenimatult oma noorema venna Juhani varju jäänud.

28. veebruaril 1859 sündinud Jakob ei olnud Juhani kombel Luuletaja, Jakob oli lihtsalt inimene - õpetaja, linnapea, kirjamees, aga ta tegi võib-olla veel enamatki kui Juhan - ta tegi Teatri.

Tuleb olla tänulik saatusele, mis tõi Alatskivi kandi mehe poja Avispeale koolmeistriks. Väike-Maarjas ootas ees terve rida kultuuriliste huvidega tegelasi, kellest lõpuks kujunes see paljuräägitud “Väike-Maarja parnass”, mis oleks tegelikult ilma Liivata hoopistükkis kahvatum olnud.

Põhja-Eestis oli elu pisut lihtsam ja lahedam kui Peipsi ääres ja Jakob võis unustada nende pere majulise Väike-Maie, kes teda alatihti tavatses veriseks peksta, kui Jakob veel poisike oli. Õpetaja Liiv oma koolilaste vastu kätt ei tõstnud.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!